Ανοδος 7,8% της επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια της Fraport στο τετράμηνο

Ανοδος 7,8% της επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια της Fraport στο τετράμηνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές είναι οι ενδείξεις για την αεροπορική κίνηση κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία πως και την υπόλοιπη χρονιά μπορεί να σημειωθεί τουλάχιστον ανάλογη με την περυσινή κίνηση, όταν και διαμορφώθηκε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ. Λιγότερο ενθαρρυντική εικόνα δίνουν πάντως οι οδικές αφίξεις.

Τον Απρίλιο, η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 7,2%, φθάνοντας συνολικά το 1,43 εκατομμύριο. Συνολικά, το πρώτο τετράμηνο του 2019 οι επιβάτες έφτασαν τα 3,35 εκατομμύρια, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους κατά 7,8% (+ 240 χιλιάδες), λόγω της αύξησης των διεθνών πτήσεων κατά 13,1% ενώ και η εγχώρια κυκλοφορία παρουσίασε μια αύξηση της τάξεως του 3,4%.

Θετική πορεία κατέγραψε και η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Απρίλιο, προσεγγίζοντας τα 2 εκατ. επιβάτες (1,98 εκατ.) και σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 6,5%.

Οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν οριακή άνοδο (+0,5%), ενώ οι διεθνείς επιβάτες σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο κατά 9,1%. Συνολικά, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 6,36 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,5%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασε άνοδο της τάξης του 6,3% και 9,6% αντίστοιχα. Ορισμένοι αναλυτές πάντως επισημαίνουν πως οι αυξήσεις των αεροπορικών αφίξεων αντισταθμίζονται από τη μείωση των οδικών, από την αρχή του έτους. Ειδικότερα, τα στοιχεία της διά ξηράς προσέλευσης ταξιδιωτών στη χώρα δείχνουν πως, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2019, καταγράφηκε 1,4 εκατομμύριο οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 19,6% ή κατά 334 χιλιάδες άτομα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μείωση κατέγραψαν οι οδικές αφίξεις από τις γειτονικές χώρες: Βουλγαρία (-18,8% / -127 χιλ.), Βόρεια Μακεδονία (-31,9% / -157 χιλ.) και Τουρκία (-9,1% / -14 χιλ.). Εξαίρεση αποτέλεσε η Αλβανία που το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατέγραψε αύξηση +5,6% / +20 χιλ. αφίξεις.

Σε επίπεδο μεθοριακών σταθμών, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2019, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση η οποία καταγράφεται από τη Νυμφαία +97χιλ. / +66,7%. Αντίθετα, μεγάλη μείωση καταγράφουν οι σταθμοί του Προμαχώνα (-209 χιλ. / -54,9%) και των Ευζώνων (-158 χιλ. / -38,8%), την αντίστοιχη περίοδο.             

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή