Κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις η Αγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ

Κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις η Αγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συντηρεί η Τουρκία δια του πρέσβη και γενικού διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγιές, ο οποίος ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ προχώρησε σε ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Από την πλευρά του, ο κ. Έρτζιγες χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας, ενώ υπογράμμισε ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», τονίζει ο κ. Έρτζιγες μέσω ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας δε ότι πρόκειται για «θεμελιώδης αρχή στο διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι «τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων», αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.

«Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν», προσθέτει χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Έρτζιγες προειδοποιεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι οι διεκδικήσεις στο θαλάσσιο χώρο από μέλη της Ε.Ε. που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα τρίτων χωρών δεν μπορούν να περιγράφονται ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. 

«Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ», καταλήγει ο κ. Έρτζιγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή