Μ. Σχοινάς: Ο χώρος του Ζαππείου να φωτίσει τις μνήμες και το ευρωπαϊκό μας μέλλον

Μ. Σχοινάς: Ο χώρος του Ζαππείου να φωτίσει τις μνήμες και το ευρωπαϊκό μας μέλλον

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έλαμψε χθες το Ζάππειο με τα χρώματα και τις μουσικές της Ευρώπης, στη γιορτή που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει των ευρωεκλογών, από τις οποίες απέχουμε μόλις δύο εβδομάδες, αλλά και για να υπενθυμίσει ότι φέτος οι Έλληνες «κλείνουμε» 40 χρόνια «θεσμικά» Ευρωπαίοι καθώς και 15 χρόνια από την τελευταία διεύρυνση με την ευρωπαϊκή ένταξη και της Κύπρου.

Μ. Σχοινάς: Ο χώρος του Ζαππείου να φωτίσει τις μνήμες και το ευρωπαϊκό μας μέλλον-1

Σε μια βραδιά γεμάτη από νεανική μουσική και μουσική γραμμένη για την «Ευρώπη που θέλουμε», με «σκληρό» ήχο, συχνά και λόγια ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζήτησε μια μικρή διακοπή για να στείλει το κεντρικό μήνυμα υπέρ της συμμετοχής στις ευρωεκλογές: «Όταν έρθει αυτή η ώρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας να θυμάστε ότι η Ευρώπη είστε εσείς, τα δικαιώματα, οι δημοκρατίες, ο πολίτης, τα ανοιχτά σύνορα, η αλληλεγγύη, ο ρόλος της γυναίκας, η υγεία, η εκπαίδευση, η κινητικότητα».

Δείχνοντας το φωταγωγημένο κτίριο του Ζαππείου Μεγάρου, ο κ. Σχοινάς θύμισε ότι 40 χρόνια πριν, σ' αυτόν τον χώρο, «γεννήθηκε η ευρωπαϊκή Ελλάδα» και εξέφρασε την προσδοκία αυτός ο λαμπερός χώρος «να φωτίσει τις μνήμες αλλά και το ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Μ. Σχοινάς: Ο χώρος του Ζαππείου να φωτίσει τις μνήμες και το ευρωπαϊκό μας μέλλον-2

Το πλήθος, πολύχρωμο, πηγαινοερχόταν από το απόγευμα και στεκόταν στα περίπτερα που είχαν στήσει πολλές ευρωπαϊκές πρεσβείες, οι οποίες έδιναν ενημερωτικά έντυπα για τις χώρες τους, την εκπαίδευση, τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό, καθώς γύρω απ' αυτά τα θέματα ήταν και οι πληροφορίες που ζητούσαν οι επισκέπτες. Μεταξύ των πρεσβειών που είχαν δικό τους περίπτερο είδαμε αυτές της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, ενώ δική τους παρουσία, είχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ στο δικό του κιόσκι είχε «στρωθεί» στην ερευνητική δουλειά, καθώς έδινε στους επισκέπτες έντυπα με ερωτήματα για την Ευρώπη, τις ευρωεκλογές, γιατί θα ψηφίσω, τι σημαίνει για μένα η Ευρώπη, κλπ.

Guest star της βραδιάς ήταν η αγαπημένη του νεανικού κοινού Marina Satti.

Πρωταγωνιστές από νωρίς το βράδυ, τρία συγκροτήματα που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό Schoolwave της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας τα βραβεία ανακοίνωσε επί σκηνής ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Ελλάδα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

Μ. Σχοινάς: Ο χώρος του Ζαππείου να φωτίσει τις μνήμες και το ευρωπαϊκό μας μέλλον-3

Τα συγκροτήματα που βραβεύτηκαν ήταν οι Hidden Sicks, οι Astrorot και οι Cailemos. Και οι τρεις έγραψαν ένα τραγούδι για «την Ευρώπη, όπως τη θέλουμε». Είναι ίσως χαρακτηριστικός ο τελευταίος στίχος που ακούστηκε από τους Cailemos με τους οποίους έκλεισε ο κύκλος του Schoolwave: πολιτική/πολιτικοί… καρδιακή ανεπάρκεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή