Αγία Πετρούπολη by locals

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδόσφαιρο ανάμεσα σε κτίρια 100 ετών, ένα στούντιο του 19ου αιώνα και τα τρένα στο… μουσείο.

ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ A2

Medikov 3

+7 812 3330379

Τις ημέρες των συναυλιών: 19.00, 20.00-23.00, 00.00

Εισιτήριο: 14 ευρώ

Αγία Πετρούπολη by locals-1

Ο συναυλιακός χώρος Α2.

O χώρος συναυλιών A2 άνοιξε από μια ομάδα επαγγελματιών μουσικών, οι οποίοι έθεσαν ως προτεραιότητα την καλή ακουστική και το προσιτό εισιτήριο. Στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο τυπογραφικών μηχανών, που ανακαινισμένο σήμερα διαθέτει δύο αίθουσες χωρητικότητας άνω των 5.000 ατόμων. Δεν είναι, βέβαια, πολλά τα μεγάλα διεθνή ονόματα που έρχονται στη Ρωσία, αφενός λόγω της πτώσης του ρουβλίου και αφετέρου λόγω των πολιτικών διαφορών.  Όποτε αυτό συμβαίνει, μαζί τους παίζουν ως support και τοπικές μπάντες. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στο a2.fm.

Elena Truskova


ΣΙΝΕΜΑ AVRORA

Nevsky 60

+7 812 3155254

Kαθημερινά 12.00-00.00

Εισιτήριο: 3,40 ευρώ

Αν ακούσεις τη λέξη «Avrora» στην Αγία Πετρούπολη, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει: το ιστορικό πλοίο κοντά στο Gor’kovskaya, που έχει μετατραπεί σε μουσείο, και αυτόν τον παλιό, πανέμορφο κινηματογράφο. Αξίζει για τις ταινίες, τον αυθεντικό διάκοσμο των αρχών του 20ού αιώνα και την τοποθεσία του, στη μέση μιας αυλής που περιβάλλεται από ψηλά κτίρια με κίτρινες προσόψεις. Πάντα χαμογελάω όταν φτάνω στην κυκλική του είσοδο, που κοσμείται από ένα γυναικείο άγαλμα μέσα σε βιτρίνα! Όταν πρωτολειτούργησε, το 1913, ονομαζόταν Picadilly (από το Picadilly Circus). Προσωπικά λατρεύω την ψηλοτάβανη VIP αίθουσα με τις πολυθρόνες. Στην πόλη υπάρχουν λίγα σινεμά όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινίες στην πρωτότυπη γλώσσα τους, με ρωσικούς υπότιτλους, και το Avrora είναι ένα από αυτά.

Elena Truskova


ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ FORWARD

Bolshaya Podyacheskaya ulitsa 13

+790 52210320

Ένας αγώνας: 1,40 ευρώ

 

Αγαπώ τα σπορ, ειδικά το ποδόσφαιρο, και συχνά όταν ταξιδεύω αναρωτιέμαι πώς θα ήταν να έπαιζα λίγη μπάλα με τους ντόπιους. Το Forward σας δίνει αυτή την ευκαιρία τα Σαββατοκύριακα, αρκεί να στείλετε ένα μήνυμα εγκαίρως για να εγγραφείτε στη λίστα των παικτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή στην οποία βρίσκεται, στην καρδιά της Αγίας Πετρούπολης του Ντοστογιέφσκι, ανάμεσα σε κτίρια ηλικίας 100 ετών. Μετά το παιχνίδι, κάντε μια βόλτα για να θαυμάσετε τα αξιοθέατα τριγύρω.

Artur Fedorov


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΤΗΕ BOTTLE HOUSE

Admiralteysky Canal Embankment 2

+7 812 2452035

Δευτέρα-Τρίτη 08.00-23.00

Παρασκευή-Κυριακή 08.00-02.00

Δωρεάν

Αγία Πετρούπολη by locals-2

Στον πολιτιστικό χώρο Bottle House, στη Νέα Ολλανδία, θα βρείτε το εβραϊκό εστιατόριο Βekitzer. (Φωτογραφία: Ivan Sorokin)

Ποιος να φανταζόταν ότι το κτίριο των ναυτικών φυλακών, στο νησάκι Νέα Ολλανδία, θα μετατρεπόταν, μετά από έναν αιώνα, σε πολυχώρο τεχνών με καφέ, καταστήματα και γκαλερί; Η ιστορία είναι παρούσα σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του ανακαινισμένου κυλινδρικού τριώροφου αρχιτεκτονήματος και κάθε όροφος έχει ξεχωριστό στιλ – προτιμώ τον τρίτο, που θυμίζει παλιό βερολινέζικο σταθμό. Στο πρώτο επίπεδο στεγάζονται τα καφέ και τα εστιατόρια, με πληθώρα από διαφορετικές κουζίνες. Ξεχωρίζει το Bekitzer με τα δημοφιλή στην Αγία Πετρούπολη ισραηλινά πιάτα του. Στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο λειτουργούν εκθεσιακοί χώροι και καταστήματα. Επισκεφτείτε το βιβλιοπωλείο Garage, που ανήκει στο ομώνυμο μουσείο της Μόσχας.

Artur Fedorov


ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΩΣΙΑΣ

Bibiotechnyy Pereulok 4

+7 812 4572316

Είσοδος: 4,15 ευρώ

Αγία Πετρούπολη by locals-3

Bαγόνια από ρωσικές αμαξοστοιχίες ως εκθέματα στo Σιδηροδρομικό Μουσείο. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Όσο κι αν βελτιώνονται οι αεροπορικές συνδέσεις, το ταξίδι με το τρένο διατηρεί μια μοναδική γοητεία. Και η ιστορία του σιδηρόδρομου έχει κάτι το μαγικό – είναι λες και επιβιβάζεσαι στην πιο συναρπαστική χρονομηχανή. Κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο άνοιξε πρόσφατα και πάλι τις πόρτες του κατόπιν εργασιών ανακαίνισης. Διαθέτει μια συλλογή από σπάνια τρένα ατμού, αμαξοστοιχίες και περισσότερα από 150 βαγόνια του 19ου αιώνα. Ο δεύτερος όροφος προσφέρει πανοραμική θέα στα εκθέματα και δυνατότητα περιήγησης με πολυμέσα. Σήμερα, ο ρωσικός σιδηρόδρομος απασχολεί γύρω στο ένα εκατομμύριο εργαζομένους.

Olga Samoilova


ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ DR. PEL

7 Liniya Vasil’yevskogo Ostrova 16

+7 812 3280188

Καθημερινά: 09.00-21.00

3,50 ευρώ η ξενάγηση με οδηγό

Αγία Πετρούπολη by locals-4

Πανοραμική άποψη της νήσου Vasilyevsky, όπου βρίσκεται το εμβληματικό φαρμακείο Dr. Pel & Sons. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

H νήσος Vasilyevsky (και Vasilievsky) είναι από τις πιο μαγικές γειτονιές της Αγίας Πετρούπολης, γεμάτη μύθους και θρύλους. Ένα από τα πιο εμβληματικά της σημεία είναι το φαρμακείο Dr. Pel & Sons. Ιδρύθηκε το 1858 από τον φαρμακοποιό Dr. Wilhelm Pel και περιελάμβανε ερευνητικά εργαστήρια, εργοστάσια φαρμάκων, βιβλιοθήκη, αποθήκες, γραφεία κ.ά. Ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν φάρμακα που είχε δημιουργήσει ο Dr. Pel. Στην εποχή του, η νήσος Vasilyevsky θεωρούνταν τόπος αλχημείας και ο ίδιος αλχημιστής. Πιστεύεται, μάλιστα, πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εφεύρεση του περιοδικού πίνακα του Mendeleev – ο Dmitri Mendeleev υπήρξε διάσημος χημικός και συχνά ήταν καλεσμένος στο σπίτι του Dr. Pel. Στο φαρμακείο, που λειτουργεί ακόμη, υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στο έργο του ιδρυτή του. Μεταξύ άλλων, θα δείτε γυάλινες αμπούλες των αρχών του 20ού αιώνα.

Arseny Veber


Ταινίες και ποτό στο LENDOK

Naberezhnaya Kryukova Kanala 12

+791 27140806

Καθημερινά 10.00-23.00

Καφές: 2,50 ευρώ

 

Η συνοικία Colomna προσφέρεται για εξερεύνηση. Το καλοκαίρι ο μπλε ουρανός καθρεφτίζεται στα κανάλια της, ενώ τον χειμώνα αντικατοπτρίζεται στο νερό η μελαγχολία του παγωμένου τοπίου. Κάπου εκεί, ανάμεσα στο θέατρο Mariinsky και στον καθεδρικό του Αγίου Νικολάου, περνάω τουλάχιστον δύο βραδιές τον μήνα με καφέ και σινεμά στο LenDok – το όνομα προέρχεται από τα αρχικά της Εταιρείας Παραγωγής Ντοκιμαντέρ του Λένινγκραντ. Ιδρύθηκε το 1918 και λειτουργεί ακόμη, παράγοντας και προβάλλοντας ταινίες, αλλά και εκπαιδεύοντας νέους στην τέχνη του κινηματογράφου. Το καφέ του, γεμάτο πόστερ εποχής, είναι το τέλειο σημείο συνάντησης πριν από κάποια ομιλία ή προβολή για έναν φανατικό σινεφίλ όπως εγώ.

Hugo Palomino


OBVODNY CANAL

Obvodniy channel embankment

Δωρεάν

 

Στις ήσυχες, ανέπαφες από τον τουρισμό, περιοχές της Αγίας Πετρούπολης μου αρέσει είτε να βολτάρω και να φωτογραφίζω είτε να ποδηλατώ. Ένα τέτοιο μέρος είναι και το κανάλι Obvodny. Η βιομηχανική ατμόσφαιρα των τελών του 19ου αιώνα, τα εργοστάσια με τα κόκκινα τούβλα και οι μεταλλικές γέφυρες δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό, πολύ διαφορετικό από αυτό των αριστοκρατικών καναλιών Fontanka και Moyka (Moika). Η ιστορία του Obvodny ξεκινάει τον 18ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε μαζί με τη μονή Alexander Nevsky και τα ναυπηγεία στις όχθες του ποταμού Neva. Έκτοτε, και προφανώς επειδή ταυτίστηκε με τα όρια της πόλης για περισσότερο από έναν αιώνα, διαδίδονται συχνά σκοτεινές ιστορίες, γεμάτες φαντάσματα – ιδιαίτερα τις ομιχλώδεις ημέρες νιώθεις πραγματικά πως κάτι μυστηριώδες συμβαίνει γύρω από το κανάλι…

Hugo Palomino


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΒULLA

Nevsky av. 54

+7 812 3143301

Καθημερινά 10.00-22.00

Είσοδος: 0,70 ευρώ

 

Κατ’ αρχάς, το στούντιο Bulla βλέπει την οδό Nevsky από ψηλά: έχει θέα στο θέατρο Alexandrinsky, στο εμπορικό πολυκατάστημα Bolshoi Gostiny Dvor, στον καθεδρικό ναό του Καζάν κ.α. Δεύτερον, έχει ιστορική αξία ως το πρώτο στούντιο φωτογραφίας της Ρωσίας. Τρίτον, φιλοξενεί μόνιμη συλλογή του Karl Bulla, του πιο γνωστού φωτογράφου της πόλης στις αρχές του 19ου αιώνα. Παράλληλα, συνήθως παρουσιάζει μία ή δύο σημαντικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ στο στούντιό του μπορείτε να φωτογραφηθείτε με ρούχα εποχής.

Olga Samoilova

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή