Μετωπική σύγκρουση Αχτσιόγλου με Βρούτση

Μετωπική σύγκρουση Αχτσιόγλου με Βρούτση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής προεκλογικής σύγκρουσης παραμένουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στη Βουλή, με αφορμή αυτή τη φορά τη συζήτηση των τροπολογιών όπως είναι εκείνες που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ και τη λεγόμενη «13η σύνταξη», που εισήχθησαν προς ψήφιση στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο. Η σύγκρουση χθες προσέλαβε και χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ της νυν και του πρώην επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και Ιω. Βρούτση, με επίκεντρο τα εργασιακά, στον απόηχο της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των κυβερνητικών αντιδράσεων για το πόσες ημέρες εβδομαδιαίως επιτρέπεται η εργασία.

Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε απόφαση της κ. Αχτσιόγλου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, βάσει της οποίας επεκτείνεται σε κλαδική, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όπου γίνεται λόγος για δυνατότητα εργασίας «σε ημέρες ανάπαυσης» (δηλαδή πέραν του πενθημέρου), στον τομέα του τουρισμού, με αντίστοιχες επιπτώσεις στις απολαβές. «Είστε υποκριτές όταν κατηγορείτε τον κ. Μητσοτάκη πως δήθεν προτείνει 7ήμερη εργασία, όταν εσείς το έχετε υπογράψει», είπε ο κ. Βρούτσης. Η υπουργός Εργασίας τόνισε απαντώντας πως καθώς συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του νόμου «για την κήρυξη γενικώς υποχρεωτικής της ΣΣΕ», δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, πλην όμως πρόσθεσε πως στον βαθμό που η συγκεκριμένη ΣΣΕ παραβιάζει βασικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, αυτομάτως ακυρώνεται και επιβάλλονται πρόστιμα – όπως και έχει συμβεί. Οι τόνοι είχαν ανέβει από την πρώτη στιγμή, όταν από του βήματος της Ολομέλειας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας τις προς ψήφιση νομοθετικές παρεμβάσεις, σημείωνε: «Ο λαός έχει καταλάβει ότι έχει διαψευστεί όλο το αφήγημα της Ν.Δ. Το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες εντάσσονται σε ένα σχέδιο που έχει και δημοσιονομικό, και κοινωνικό, και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Με αυτό θα πάμε στις ευρωεκλογές και θα κερδίσουμε και τις εθνικές εκλογές», είπε μεταξύ άλλων, κάνοντας πολλούς στην αντιπολίτευση να κάνουν λόγο για έμμεση πλην ουσιαστική παραδοχή εκ μέρους του κ. Τσακαλώτου, του προεκλογικού χαρακτήρα των προωθούμενων μέτρων.

«Παραμονή εκλογών σπεύδετε να δώσετε ένα εκλογικό επίδομα», σχολίασε ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στη «13η σύνταξη», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ελλιπή τη ρύθμιση για τη μείωση του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της τροπολογίας για μη περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, η εισηγητής της Ν.Δ. ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει και μια δεύτερη, αυτή τη φορά για την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο σύνολο των αγαθών στην εστίαση, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να τις ψηφίσει.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε απολέσει το 50% της εκλογικής του δύναμης, δεν θα παρουσίαζε αυτά τα μέτρα», είπε από την πλευρά του ο κ. Ιω. Κουτσούκος (ΔΗΣΥ), ενώ ανάλογου περιεχομένου κριτική άσκησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή