Καταγραφή σκουπιδιών από δορυφόρο

Καταγραφή σκουπιδιών από δορυφόρο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πείραμά τους για τον εντοπισμό πλαστικών από δορυφόρο πρόκειται να παρουσιάσουν σήμερα στο συμπόσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Μιλάνο οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο της ομιλίας τους «Satellite Testing and Drone Mapping for Marine Plastics on the Aegean Sea».

«Τα θαλάσσια σκουπίδια είναι παγκόσμιο πρόβλημα που πλήττει όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Εκατομμύρια πλαστικά καταλήγουν στις θάλασσες που επηρεάζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Αρκετές πρωτοβουλίες έχουν προγραμματιστεί από τους παγκόσμιους φορείς για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τον καθαρισμό. Οι σύγχρονες τεχνικές είναι απαραίτητες για την ανίχνευση και την ποσοτικοποίηση των θαλάσσιων πλαστικών στο θαλάσσιο νερό. Τα μη επανδρωμένα ηχητικά συστήματα (drones) και οι δορυφόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ηδη η επιστημονική κοινότητα και οι διαστημικές υπηρεσίες εργάζονται για την προδιαγραφή αισθητήρων που ανιχνεύουν και ποσοτικοποιούν θαλάσσια απορρίμματα», λέει στην «Κ» o επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Τοπουζέλης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Plastic Litter Project (PLP) είναι το πείραμα της ομάδας για την καταγραφή πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου από drone, που παράλληλα συνδυάζεται με την προσπάθεια εντοπισμού των πλαστικών απορριμμάτων από δορυφορικά συστήματα και τη δημιουργία αλγoρίθμου που θα τα ανιχνεύει. «Γνωρίζουμε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφόρων περνάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με χωρική ανάλυση 10 μέτρων, δηλαδή μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα της τάξης των 10 μέτρων. Εμείς αναρωτηθήκαμε πώς θα ήταν αν βάζαμε πολλά πλαστικά στη θάλασσα την ώρα που κάναμε το σχετικό μάθημα στο εργαστήριο. Και αποφασίσαμε να το κάνουμε πράξη», λέει ο κ. Τοπουζέλης.

Το εργαστήριο τηλεπισκόπησης είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία τεχνητών στόχων από πλαστικό, ικανών να φανούν από το Διάστημα. Αυτοί οι στόχοι θα χρησιμοποιηθούν για τη βαθμονόμηση και την επικύρωση αλγορίθμων ανίχνευσης απορριμμάτων σε δορυφορικές εικόνες. Σε ένα πλαίσιο 5 x 5 μ. οι ερευνητές έχουν τοποθετήσει διάφορα υλικά, ώστε να χωρέσουν και να συγκρατηθούν με πετονιά από το νερό εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια. Το πλαίσιο αυτό ονομάζεται «στόχος». Ο στόχος, λοιπόν, στη συνέχεια μεταφέρεται στη θάλασσα για να γίνει κατόπιν αντιληπτός από δορυφόρο και drone.

Ο Αλέξανδρος Καραγαϊτανάκης, φοιτητής στο τρίτο έτος του τμήματος, επισημαίνει ότι «το πείραμα θα συμβάλει στην καταστολή των ρύπων στη θάλασσα από τα πλαστικά. Μέχρι στιγμής πηγαίνει πολύ καλά και μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε ένα παγκόσμιο πείραμα».

Το «PLP2019» υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Στο πρόγραμμα, εκτός από το Τμήμα Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετέχει η εταιρεία Argans Ltd (Αγγλία), το Πανεπιστήμιο του Καντίθ (Ισπανία) και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας της Ιταλίας (CNR-ISPMAR).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή