Μικρό καλάθι κρατάει η Μόσχα για τον Πομπέο

Μικρό καλάθι κρατάει η Μόσχα για τον Πομπέο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις έντονες διαφωνίες για σειρά ζητημάτων, όπως το Συριακό, το Ιρανικό και η κρίση στη Βενεζουέλα, ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι αποφασισμένος να βελτιώσει» τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. Αυτό διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην πρώτη επίσκεψή του στη Ρωσία, προτού αρχίσει τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Και μόνο το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις των δύο ανδρών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας κράτησαν περισσότερο από τρεις ώρες υπογραμμίζει τη σημασία τους. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, Πομπέο και Λαβρόφ ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για πιθανή ανανέωση της συνθήκης START για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, αλλά και ευρύτερα για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θεωρεί χρήσιμη τη θέσπιση από κοινού με τις ΗΠΑ επιχειρηματικού συμβουλίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ. Αναφορικά με πρόσφατη δήλωση του Τραμπ περί πιθανής συνάντησής του με τον Πούτιν στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου κορυφής του G20 στην Ιαπωνία, τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστως θα ανταποκριθεί θετικά αν του υποβληθεί επίσημη πρόταση για συνάντηση – διατύπωση που μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι δεν θα ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για μια άτυπη συνάντηση στο πόδι.

Παρά την εποικοδομητική ατμόσφαιρα, οι δύο αξιωματούχοι δεν έκρυψαν τις βαθιές διαφωνίες τους. Ο Πομπέο κάλεσε τη Ρωσία να μην παρέμβει (ξανά) στις αμερικανικές εκλογές του 2020, ενώ ο Λαβρόφ του παρέδωσε φάκελο για αμερικανικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ρωσίας και σε ρωσικές ιστοσελίδες. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την ευχή να μην αληθεύουν τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου περί αποστολής μεγάλου όγκου αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Πομπέο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση πόλεμο με το Ιράν. Αγεφύρωτες αποδείχθηκαν, όπως αναμενόταν, οι θέσεις των δύο πλευρών για Βενεζουέλα και Συρία, ενώ δεν διεφάνη πρόοδος στο Ουκρανικό. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των συνομιλιών ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος, προτού συναντηθεί με τον Πομπέο, είχε επιθεωρήσει πεδίο δοκιμών της πολεμικής αεροπορίας. Σύμπτωση, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή