Η αναβάθμιση φέρνει εισροές σε Eurobank – ETE

Η αναβάθμιση φέρνει εισροές σε Eurobank – ETE

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό «ορόσημο» για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αποτελεί η αναβάθμιση από τη MSCI των δύο συστημικών τραπεζών, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, στον βασικό δείκτη της Ελλάδας, από τον οποίο είχαν αφαιρεθεί τον περασμένο Νοέμβριο μετά τη βουτιά στην κεφαλαιοποίησή τους λόγω της ισχυρής διόρθωσης που «χτύπησε» το ελληνικό Χρηματιστήριο το 2018. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η κίνηση βάζει ξανά τις τράπεζες στο ραντάρ των μεγάλων funds, τα οποία παρακολουθούν τους βασικούς δείκτες της MSCI, κάτι που θα ευνοήσει την πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, ενώ η HSBC ήδη προβλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για τον κλάδο το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισροών στις δύο τράπεζες, οι οποίες όπως εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι, αναμένεται να κυμανθούν έως και τα 93 εκατ. ευρώ για την Εθνική και έως τα 141 εκατ. ευρώ για τη Eurobank.

Η MSCI κατά την αναδιάρθρωση των δεικτών της τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προχώρησε, όπως αναμενόταν, στην ένταξη των δύο από τις τρεις ελληνικές τράπεζες στον δείκτη MSCI Greece, διατηρώντας τη μετοχή της Πειραιώς εκτός. Πλέον, τον συγκεκριμένο δείκτη απαρτίζουν οκτώ μετοχές οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Τιτάν, Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Η αναβάθμιση ήρθε μετά τη σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησής τους λόγω του ισχυρού ράλι που σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου – αγγίζει το 65%. Το deal της Eurobank με την Grivalia εθεωρείτο βέβαιο από την αγορά ότι θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην αναβάθμισή της τράπεζας από τη MSCI, καθώς θα αυξανόταν σημαντικά η χρηματιστηριακή της αξία (στα 2,9 δισ. δολ. την τοποθετεί η Wood), κάτι που ωστόσο «πρόλαβε» η αγορά, αφού η ισχυρή άνοδος της μετοχής της (σχεδόν 60% από τον Νοέμβριο) έχει ήδη «ανεβάσει» την κεφαλαιοποίησή της στο 1,54 δισ. ευρώ (ή το 1,7 δισ. δολ.). Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η άνοδος της Εθνικής Τράπεζας κατά 126% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που άγγιξε τον Ιανουάριο, γεγονός που φέρνει σήμερα την κεφαλαιοποίησή της στο 1,9 δισ. ευρώ (2,1 δισ. δολ.).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood οι συνολικές καθαρές παθητικές εισροές στη μετοχή της Εθνικής θα διαμορφωθούν στα 92 εκατ. ευρώ, ενώ της Eurobank στα 107 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζει, όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia, η συστημική τράπεζα αναμένεται να δει πρόσθετες εισροές της τάξεως των 42 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Societe Generale εκτιμά πως οι εισροές στη Eurobank θα κυμανθούν στα 77 εκατ. ευρώ και στην Εθνική στα 59,07 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley οι εισροές θα φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ για τη Eurobank και τα 56 εκατ. ευρώ για την Εθνική. Πρόσφατα, η JP Morgan είχε εκτιμήσει πως η αναβάθμιση της Eurobank θα οδηγούσε σε συνολικές εισροές ύψους 141 εκατ. ευρώ, ενώ η VTB Capital πριν από μερικές εβδομάδες είχε προβλέψει πως η Εθνική Τράπεζα θα δει εισροές ύψους 93 εκατ. δολαρίων και η Eurobank 121 εκατ. δολ.

Σε αυτό το θετικό νέο για τον κλάδο ήρθε να προστεθεί και η έκθεση της HSBC σύμφωνα με την οποία υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ανόδου το επόμενο διάστημα για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς υπάρχουν πολλοί δυνητικοί θετικοί καταλύτες. Για την Alpha Bank δίνει περιθώριο ανόδου 58,2%, για την Εθνική 21,8%, για τη Eurobank 15,9% και για την Πειραιώς 28,2%, ενώ προτείνει σύσταση «αγοράς» για το σύνολο του κλάδου. Οπως επισημαίνει, οι θετικοί καταλύτες μπορεί να έλθουν από το μέτωπο της επίτευξης της μείωσης των NPEs, ενώ και εξωτερικές δυνάμεις θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο εάν αρθεί ο περιορισμός που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τις θέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ή εάν το κλίμα γύρω από την οικονομία γίνει πιο ευνοϊκό και υπάρξει συγχρονισμός των συστημικών λύσεων για τη μείωση των NPEs. Επίσης, υπάρχει περισσότερο περιθώριο για την ομαλοποίηση των μεγεθών των ισολογισμών των τραπεζών σε περίπτωση που η επόμενη η κυβέρνηση επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή