Ενημέρωση προέδρου Κίνας από Παυλόπουλο

Ενημέρωση προέδρου Κίνας από Παυλόπουλο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον διεύρυνσης της συνεργασίας της Κίνας με την Ε.Ε. αλλά και την Ελλάδα ήταν διάχυτο κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Πεκίνο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ελληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Σι να επισκεφθεί την Αθήνα, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο πρόεδρος της Κίνας ενδέχεται να επισκεφθεί την Αθήνα εντός των επόμενων μηνών. Αντιστρόφως, ο κ. Σι ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο, ως ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, να αποδεχθεί την πρόσκληση της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην επόμενη Διεθνή Εκθεση της Σαγκάης.

Ο κ. Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής του να ενημερώνει ξένους ηγέτες για τα βασικά εθνικά ζητήματα, ενημέρωσε τον Κινέζο πρόεδρο για το Κυπριακό, αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την πρόσφατη τουρκική εισβολή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Νομίζω, χωρίς να θέλω να υπερβάλω προς αυτή την κατεύθυνση, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Κίνας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή την ώρα έχουμε την κατανόηση και από πλευράς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και από πλευράς ιδίως της Ε.Ε.», δήλωσε, ενδεικτικά, ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Ελλάδας από τις σχέσεις με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς τις «τις καλύτερες κατά το δυνατόν, πάντοτε όμως με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Οπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, «είναι προς όφελος και της Κίνας και της Δύσης και της Ευρώπης να συνεργασθούν πάνω σ’ αυτήν την κατεύθυνση, γιατί αυτή η οικονομική συνεργασία θα είναι η βάση για μια ευρύτερη συνεργασία και συνδημιουργία σε διεθνές επίπεδο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη όλοι». Ο κ. Παυλόπουλος έκανε και μια γενικότερη παρατήρηση σχετικά με τη συζήτηση περί σύγκρουσης των πολιτισμών, με αφορμή την Κίνα ως αναδυόμενη υπερδύναμη, έναντι των παλαιών δυνάμεων της Δύσης. «Είναι λάθος, όπως τόνισα –το έχω πει επανειλημμένως, το τόνισα για ακόμη μία φορά– να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών. Ολως αντιθέτως, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, την οποία εμείς οι Ελληνες θέλουμε να αποκαταστήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε. Και το καλύτερο μέσο φυσικά είναι ο διάλογος των πολιτισμών. Μέσα απ’ αυτόν τον διάλογο των πολιτισμών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, από εκείνα τα οποία μας χωρίζουν». Σήμερα, ο κ. Παυλόπουλος θα είναι ο μοναδικός Eυρωπαίος ηγέτης που έχει προσκληθεί και θα είναι παρών στο Φόρουμ Ασιατικών Πολιτισμών που γίνεται στο Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή