Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής

Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής λαμβάνουν κατά μέσον όρο οι Ελληνες αθλητές. Πρώτα στις «προτιμήσεις» έρχονται τα ενεργειακά ποτά και ακολουθούν οι ενεργειακές μπάρες και οι πολυβιταμίνες, ενώ ως βασικές αιτίες λήψης τους είναι η αύξηση της ενέργειας αλλά και η ενίσχυση της διατροφής, ακόμα και όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη. Υψηλά ποσοστά κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής καταγράφονται στους νέους αθλητές, με έναν στους δύο ανηλίκους που αθλούνται να λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα ερευνητικής εργασίας για τον επιπολασμό της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής από Ελληνες αθλητές του υποψηφίου διδάκτορος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Θεόδωρου Μιχαήλ, ο οποίος γι’ αυτή την εργασία θα είναι μεταξύ των επιστημόνων που θα λάβουν την ερχόμενη Παρασκευή βραβείο aριστείας από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.518 αθλητές από 27 διαφορετικά αθλήματα με μέσον όρο ηλικίας τα 22 έτη. Σε ποσοστό 44,2% οι συμμετέχοντες ήταν ανήλικοι αθλητές. Οπως κατέδειξε η έρευνα, το 64,9% των αθλητών (984 σύνολο) κάνει χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, με το εύρος λήψης να είναι από 1 έως και 25 διαφορετικά σκευάσματα ανά αθλητή. Κατά μέσον όρο, ο κάθε αθλητής λαμβάνει τέσσερα συμπληρώματα διατροφής. Τα πιo δημοφιλή από αυτά ήταν τα ενεργειακά ποτά (47,6%), οι ενεργειακές μπάρες (44,2%) και οι πολυβιταμίνες-ιχνοστοιχεία (42,4%).

Συμπληρώματα διατροφής καταναλώνει το σύνολο των αθλητών της άρσης βαρών, καθώς και το 94,6% των αθλητών τριάθλου και το 85,7% των αθλητών της πυγμαχίας. Στον αντίποδα, οι αθλητές της ιστιοπλοΐας, της σκοποβολής και της ξιφασκίας έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά λήψης συμπληρωμάτων (25%, 33% και 45,7% αντιστοίχως).

Το 60,2% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι λαμβάνει τα σκευάσματα για να ενισχύσει τη διατροφή του. Ωστόσο, μόλις το 2,8% αξιολόγησε τη διατροφή του ως πτωχή, ενώ, αντιθέτως, τουλάχιστον καλή είναι η διατροφή στο 84,2% των Ελλήνων αθλητών. Και, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, «ίσως αυτό αποδεικνύει την περιττή σε πολλές περιπτώσεις χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής».

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα σε σχέση με τη χρήση των σκευασμάτων από ανήλικους αθλητές. Ενας στους δύο λαμβάνει συμπληρώματα (ποσοστό 49,3%), όταν διεθνώς τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 5% και 22%. Επιπλέον, οι ανήλικοι Ελληνες αθλητές δήλωσαν ότι λαμβάνουν κρεατίνη και πρωτεΐνη σε ποσοστό 17,2%, όταν, κατά τους ερευνητές, η κατανάλωσή τους από ανηλίκους χαρακτηρίζεται ακατάλληλη σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι αθλητές διεθνούς και εθνικού επιπέδου ενημερώνονται για τα συμπληρώματα διατροφής κατά κανόνα από τους προπονητές τους, ενώ οι ερασιτέχνες αθλητές από γιατρούς ή την οικογένειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή