Οι «επίτιμοι» της Αλβανίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Επίτιμοι πολίτες της Αλβανίας έχουν χαρακτηριστεί ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, η σύζυγός του, τα δύο παιδιά του προκατόχου του Ισα Μουσταφά, ο γιος του προέδρου της χώρας Χασίμ Θάτσι, πολλοί Κοσοβάροι πρώην και νυν βουλευτές και περισσότεροι από δώδεκα συγγενείς του υπουργού Εξωτερικών της πρώην σερβικής επαρχίας, Μπεγκέτ Πακόλι. Αυτό τους επιτρέπει να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ευρωπαϊκή Ζώνη Σένγκεν, σύμφωνα με αποκάλυψη της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Balkan Insight.

Παρότι πολλοί από αυτούς, στη συντριπτική τους πλειονότητα αλβανόφωνοι, πληρούν τα κριτήρια χορήγησης «επίτιμου διαβατηρίου», συνήθως καλλιτέχνες, αθλητές, ακτιβιστές μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλοι που συνεισφέρουν το ταλέντο τους στο αλβανικό κράτος εξασφάλισαν το προνόμιο αυτό για σκιώδεις λόγους, που έχουν να κάνουν περισσότερο με τις γνωριμίες και τη συγγένειά τους με κυβερνητικά στελέχη του Κοσόβου. Η απόκτηση αλβανικού διαβατηρίου σημαίνει την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη, καθώς και στα 80 κράτη του ΟΗΕ τα οποία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Μεταξύ των «επίτιμων Αλβανών πολιτών» του Κοσόβου ξεχωρίζουν η Ανίτα Χαραντινάι, σύζυγος του πρωθυπουργού, ο Εντρίτ Θάτσι, 19χρονος γιος του προέδρου, η Αφερντίτα και ο Μπεσνίκ Μουσταφά, κόρη και γιος του πρώην πρωθυπουργού, και 15 μέλη της οικογένειας Πακόλι. Ερωτηθείσα από το Balkan Insight, η Ανίτα Χαραντινάι δήλωσε ότι εξασφάλισε την αλβανική υπηκοότητα χάρη στο έργο του συζύγου της. «Η αλβανική κυβέρνηση με τίμησε με την υπηκοότητα, ενόσω ο Ραμούς Χαραντινάι κρατείτο στο Στρασβούργο από τις γαλλικές αρχές», είπε η κ. Χαραντινάι.

Ερωτήματα δημιουργεί, όμως, η περίπτωση της οικογένειας Πακόλι. Θεωρούμενος ως ένας από τους πλουσιότερους Αλβανούς, ο γεννημένος στην Πρίστινα Μπεγκέτ Πακόλι ελέγχει την ελβετική κατασκευαστική εταιρεία Mabetex, ενώ υπηρετεί ως υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου από τον Σεπτέμβριο του 2017. Χάρη στη μεσολάβηση του Αλβανού προέδρου Μπουγιάρ Νισάνι, ο ίδιος ο Πακόλι, ο αδελφός του Σελίμ, η σύζυγος του τελευταίου και τα τρία τους παιδιά, καθώς και τέσσερα ξαδέλφια και κάποια μέλη της ευρύτερης οικογένειας, εξασφάλισαν αλβανικά διαβατήρια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα είναι αυτό που πρότεινε τη χορήγηση των διαβατηρίων αυτών, καθώς ο Πακόλι είναι «στρατηγικός επενδυτής» στην Αλβανία. Ο αδελφός του υπουργού Εξωτερικών του Κοσόβου, Σελίμ Πακόλι, δήμαρχος της Πρίστινας, λέει ότι τα αλβανικά διαβατήρια της οικογένειάς αποτελούν ένδειξη εκτίμησης από την κυβέρνηση των Τιράνων και δεν είναι αναγκαία για τη μετακίνηση της συζύγου και των τέκνων του, που διαθέτουν ελβετική υπηκοότητα. «Ο μόνος λόγος που ζήτησε αλβανικό διαβατήριο είναι ότι ήθελα ένα επίσημο έγγραφο με τον αετό», λέει ο Σελίμ. Η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Χαραντινάι, από τη μεριά της, αρνήθηκε να σχολιάσει τη χορήγηση αλβανικού διαβατηρίου στη σύζυγο του πρωθυπουργού.

Δεκάδες Κοσοβάροι που έχουν καταθέσει αιτήσεις για «επίτιμη αλβανική υπηκοότητα» υπογραμμίζουν ότι τον σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι γνωριμίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Τίρανα και όχι η συνεισφορά τους στα πολιτιστικά, πνευματικά ή αθλητικά δρώμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή