Μεγάλη χαμένη του εμπορικού πολέμου ενδέχεται να είναι η Ε.Ε.

Μεγάλη χαμένη του εμπορικού πολέμου ενδέχεται να είναι η Ε.Ε.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και θεωρητικά οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου αφορούν τις δύο εμπλεκόμενες σε αυτόν οικονομίες, δηλαδή της Κίνας και των ΗΠΑ, το πλήγμα θα είναι εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Διακυβεύονται τουλάχιστον τα έσοδα ύψους 1,2 τρισ. ευρώ που αναμένεται να αντλήσουν φέτος από τις ΗΠΑ οι μεγάλες ευρωπαϊκές  εταιρείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανάπτυξη της Γηραιάς Ηπείρου. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, την Amundi Asset Management, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν κατά μέσον όρο περίπου το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών που έχουν αθροιστικά οι ευρωπαϊκές εταιρείες του δείκτη MSCI Europe.

Βάσει των στοιχείων αυτών, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτες στη διένεξη Πεκίνου – Ουάσιγκτον από όσο οι ανταγωνιστές τους εντός των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει δραματικά τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, η προθεσμία για τη σχετική απόφαση εκπνέει το Σάββατο, 18 Μαΐου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, αυτή τη στιγμή η Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στο μέτωπο του Πεκίνου και πιθανώς θα αναβάλει την απόφαση για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Τον περασμένο μήνα, πάντως, απείλησε να επιβάλει δασμούς σε εκατοντάδες ευρωπαϊκά προϊόντα που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα, από τα τυριά μέχρι τις στολές για σκι, και είναι συνολικής αξίας 11 δισ. δολαρίων. Ο αντίκτυπος στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να είναι βαθύτατος, δεδομένου ότι ήδη επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη, ενώ ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία αγωνίζονται να τιθασεύσουν το διαρκώς διευρυνόμενο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Εν ολίγοις, η Ευρώπη ενδέχεται να μην αποδειχθεί τόσο ανθεκτική όσο η Κίνα στην περίπτωση μιας παρατεταμένης διαμάχης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. «Ανησυχώ πολύ περισσότερο για τις εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης παρά για την Κίνα», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Κριστόφ Ντονάι, στέλεχος της Pictet Wealth Management.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι οι πλέον ευάλωτες στις διαθέσεις του Αμερικανού προέδρου και ειδικότερα οι γερμανικές, καθώς τα περισσότερα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγει η υπερδύναμη παράγονται από τους γερμανικούς κολοσσούς BMW, Fiat Chrysler κ.λπ. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του οίκου Moody’s, αν η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, θα μειωθούν τα έσοδα αλλά και το ΑΕΠ της Γερμανίας από 0,2 έως 0,3 εκατοστιαίες μονάδες. Οπως τονίζει η Moody’s, η αμερικανική αγορά απορροφά το 13% των εξαγωγών γερμανικών αυτοκινήτων. Εν ολίγοις, για βιομηχανίες όπως η Fiat Chrysler διακυβεύονται έσοδα της τάξης των 45,3 δισ. δολαρίων από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Reuters, η Καρολάιν Σίμονς, υπεύθυνη του βρετανικού γραφείου επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πληγούν κατά κύριο λόγο οι τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας και της βιομηχανίας εάν παραταθεί ο οικονομικός και εμπορικός ανταγωνισμός. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυτών των τομέων έχουν έκθεση στις ΗΠΑ, που ανέρχεται κατά μέσον όρο από 10% έως 20% σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις τους. Οπως τονίζει η Καρολάιν Σίμονς, «επικρατεί νευρικότητα στην αγορά και πέρυσι, όταν κλιμακώθηκε ο εμπορικός πόλεμος περισσότερο από όσο περίμενε ο κόσμος, ο αντίκτυπος στην αγορά ήταν μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο».

Εξάλλου, από τις εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600, ο τομέας των εταιρειών υγείας αντλεί τα περισσότερα έσοδα από την αμερικανική αγορά. Σχετική μελέτη της Refinitiv, που βασίστηκε στις εκτιμήσεις για τα έσοδα των εταιρειών το τρέχον έτος, συμπεραίνει ότι άντλησαν συνολικά 133,3 δισ. ευρώ από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μέχρι στιγμής ο κλάδος των εταιρειών υγείας δεν έχει εμπλακεί στη σύγκρουση Ουάσιγκτον – Βρυξελλών. Ορισμένοι επενδυτές, πάντως, εκφράζουν φόβους πως μπορεί να πληγούν από μια σημαντική  επιδείνωση ανάμεσα στους δύο εμπορικούς εταίρους και παραδοσιακούς συμμάχους.

Σύμφωνα με την Ιμπρα Γουέιν, στέλεχος της Amundi, «υπό κανονικές συνθήκες οι τομείς αυτοί θεωρούνται γραμμή άμυνας, γι’ αυτό και ενδέχεται να προκαλέσουν διπλή απογοήτευση αν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη». Από τα τέλη Δεκεμβρίου ο τομέας των ευρωπαϊκών εταιρειών υγείας έχει σημειώσει άνοδο 8%. Εν ολίγοις, έχει απόδοση πολύ μικρότερη των άλλων κλάδων δεδομένου ότι ο δείκτης STOXX 600 έχει καταγράψει άνοδο 11% το ίδιο χρονικό διάστημα. Ευρωπαϊκές εταιρείες φαρμακευτικών και ιατρικού εξοπλισμού, όπως οι BTG, BB Biotech και Fresenius Medical Care, έχουν μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική αγορά αντιπροσωπεύει ποσοστό των πωλήσεών τους από 67% έως 90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή