Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν την απόσυρση μέρος του προσωπικού τους από το Ιράκ, ενώ Γερμανία και Ολλανδία ανέστειλαν στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπαρτμεντ έδωσε εντολή «σε όλους τους Αμερικανούς κυβερνητικούς υπαλλήλους» που δεν εργάζονται στον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης να φύγουν από τη χώρα, ενώ σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ, θα περιοριστούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και δεν θα γίνεται έκδοση βίζας στα γραφεία των Αμερικανών στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας ανέφερε ότι έχει κληθεί όλο το αμερικανικό προσωπικό «να αποχωρήσει από το Ιράκ με εμπορικά μέσα μεταφοράς το συντομότερο δυνατό και να αποφύγει αμερικανικές εγκαταστάσεις εντός του Ιράκ». Παράλληλα, η πρεσβεία συμβούλευσε το προσωπικό της να ανανεώσει τα προσωπικά σχέδια για την ασφαλεία του του και να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, λόγω της αυξημένης έντασης στην περιοχή.

Εχουμε ενδείξεις για πιθανές επιθέσεις υπό στήριξη του Ιράν, τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή δεν σημαίνει ότι τα προγράμματα εκπαίδευσης δεν μπορούν να συνεχίσουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Από τη μεριά της η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή επιχείρησης παροχής βοήθειας στις τοπικές αρχές, όπως μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εφαρμόσει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, ενώ έχει αποστείλει στρατεύματα στη Μέση Ανατολή για να αποκρούσει τις αυξημένες, όπως τις αποκάλεσε, απειλές του Ιράν προς Αμερικανούς στρατιώτες. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε την κίνηση μέρος «ψυχολογικού πολέμου», ενώ υψηλόβαθμος Βρετανός διοικητής υποστήριξε ότι δεν έχει παρατηρήσει αύξηση του κινδύνου από το Ιράν ή τους συμμάχους του στο Ιράκ ή τη Συρία.

Με πληροφορίες από Reuters, New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή