Σοκ στη Βρετανία από θάνατο σε ριάλιτι σόου

Σοκ στη Βρετανία από θάνατο σε ριάλιτι σόου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σοκ στο τηλεοπτικό κοινό αλλά και έναρξη έρευνας από το αρμόδιο ελεγκτικό συμβούλιο της Βρετανίας προκάλεσε ο θάνατος συμμετέχοντα σε ριάλιτι σόου, που φαίνεται ότι συνδέεται με την τηλεοπτική του εμφάνιση. Το κανάλι ITV διέκοψε την προβολή του «Τζέρεμι Κάιλ σόου», όπως είναι ο τίτλος του ταμπλόιντ προγράμματος, στο οποίο οι καλεσμένοι τσακώνονται σε απευθείας μετάδοση για θέματα όπως η απιστία, η απάτη, ο εθισμός. Επρόκειτο για μια βρετανική εκδοχή του αντίστοιχου αμερικανικού ριάλιτι «Τζέρι Σπρίνκερ σόου» και προβαλλόταν στο ITV καθημερινά από το 2005. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο στούντιο υπήρχαν πάντα άνδρες ασφαλείας για να χωρίσουν τους παίκτες σε περίπτωση συμπλοκής.

Ανιχνευτής ψεύδους

Ο 63χρονος Στίβεν Ντάιμοντ είχε συμμετάσχει στο σόου και απέτυχε να περάσει με επιτυχία τη δοκιμασία του ανιχνευτή ψεύδους σε ένα επεισόδιο, που ουδέποτε προβλήθηκε. Ο παίκτης εκλήθη να απαντήσει αν απάτησε τη μνηστή του και στη διάρκεια της εκπομπής εμφανίστηκε συντετριμμένος που ο ανιχνευτής δεν επιβεβαίωσε την πίστη του σε εκείνη. Ο θάνατός του λίγες μέρες αργότερα πυροδότησε ερωτήματα για την ευθύνη των παραγωγών απέναντι σε ευάλωτους ανθρώπους που παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους «τηλεπαιχνίδια». «Με δεδομένη τη σοβαρότητα των γεγονότων αποφασίσαμε να τερματίσουμε την παραγωγή», ανακοίνωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του καναλιού. Το ριάλιτι σόου του ITV παρακολουθούν ένα εκατομμύριο θεατές σε καθημερινή βάση κι έχει επανειλημμένως δεχθεί κριτική ότι απεικονίζει και εκμεταλλεύεται τα τραύματα των συμμετεχόντων. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου εξέφρασε την ανησυχία της Ντάουνινγκ Στριτ και ο βουλευτής Τσαρλς Ουόκερ χαρακτήρισε «θύματα και όχι καλεσμένους» όσους εμφανίζονται στην εκπομπή. Το 2007 δικαστής κατήγγειλε πως το σόου χειραγωγεί τους συμμετέχοντες, μετά την καταδίκη παίκτη για επίθεση στη διάρκεια συμπλοκής κατά τα γυρίσματα. Πρώην συμμετέχοντες ανέφεραν στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι οι παραγωγοί της εκπομπής τούς εκμεταλλεύθηκαν, αφότου εκείνοι στράφηκαν στο πρόγραμμα, αναζητώντας βοήθεια για τα προσωπικά τους προβλήματα. Κάποιοι, μάλιστα, είπαν ότι έφτασαν στο σημείο να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.

Ενα μέλος του κοινού που βρισκόταν στο στούντιο τη μέρα που ήταν παρών ο Ντάιμοντ, διηγήθηκε ότι όταν έλαβε το αρνητικό αποτέλεσμα από τον ανιχνευτή ψεύδους, σχεδόν κατέρρευσε, δεν μπορούσε να πιστέψει την ετυμηγορία. «Οι θεατές τον κορόιδευαν για τα ψέματα που είπε, αλλά ήταν σαφές ότι χρειαζόταν βοήθεια και ήταν φρικτό να το παρακολουθείς», ανέφερε στο BBC. Το ζευγάρι χώρισε και λίγες μέρες αργότερα ο Ντάιμοντ βρέθηκε νεκρός. Η αστυνομία δεν εξετάζει τον θάνατό του ως ύποπτο.

Το ITV έχει ήδη δεχθεί καταγγελίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους παίκτες στο επιτυχημένο ριάλιτι σόου «Το νησί του έρωτα», καθώς έχουν καταγραφεί αυτοκτονίες. Το κανάλι δήλωσε ότι πραγματοποιεί έρευνα για το επεισόδιο που ουδέποτε προβλήθηκε και στο οποίο συμμετέχει ο Ντάιμοντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή