Απαγόρευση των αμβλώσεων στην Αλαμπάμα

Απαγόρευση των αμβλώσεων στην Αλαμπάμα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ. Νόμο για τη σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, ψήφισε το βράδυ της Τρίτης η Βουλή της Αλαμπάμα. Ο νόμος, ο αυστηρότερος στην αμερικανική επικράτεια, δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, εφόσον αντιβαίνει στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά οι υποστηρικτές του ελπίζουν να προκαλέσουν νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ώστε να ανατραπεί η απόφαση-σταθμός του 1973.

Το 1973, στην υπόθεση «Roe εναντίον Wade», το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ μέχρι να φθάσει το έμβρυο στο στάδιο ανάπτυξης που θα του επέτρεπε να επιβιώσει έξω από τη μήτρα. Το ίδιο δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή το 1992.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που έχουν ως «σημαία» τους το ζήτημα των αμβλώσεων, ελπίζουν σε ευνοϊκότερες δικαστικές αποφάσεις μετά τη στελέχωση πολλών ομοσπονδιακών δικαστηρίων αλλά και του Ανώτατου Δικαστηρίου από δικαστές που επέλεξε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Τραμπ. Δεκάδες σχετικές υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς πολιτείες με ρεπουμπλικανικές πλειοψηφίες ψηφίζουν περιοριστικούς νόμους και οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών προσφεύγουν στα δικαστήρια, τα οποία μπλοκάρουν την εφαρμογή τους μέχρι οι υποθέσεις να τελεσιδικήσουν.

Σημαντική λεπτομέρεια: οι υποθέσεις δεν απαιτείται να κριθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το δικαστήριο αποφασίζει μόνο του ποιες υποθέσεις θέλει να αναλάβει και δεν υποχρεούται να δικαιολογήσει την άρνησή του να εξετάσει κάποια υπόθεση.

Η καθηγήτρια Δικαίου Τζέσι Χιλ υποστήριξε στην εφημερίδα Guardian ότι, αν το Ανώτατο Δικαστήριο θέλει να αποφύγει την εντύπωση ότι επηρεάζεται από αλλαγές προσωπικού, μπορεί να μην αναμειχθεί. Αν όμως αναμειχθεί, μπορεί να έρθει το τέλος της φιλελεύθερης αμερικανικής νομοθεσίας περί αμβλώσεων, αφού η νέα πλειοψηφία των πέντε δικαστών έχει δώσει σαφείς ενδείξεις ότι τάσσεται κατά των αμβλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή