Υποβάθμιση υπηρεσιών Υγείας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Υποβάθμιση υπηρεσιών Υγείας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, με πεπαλαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με ελλείψεις υλικών, είναι η εικόνα του χώρου της Υγείας την οποία σκιαγραφούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία για να αναδείξουν, όπως τονίζουν, «το χάλι της δημόσιας υγείας που δεν αντιστρέφεται».

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 9 π.μ. στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και εν συνεχεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Υγείας, για να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και για τη συνεχή ιδιωτικοποίηση του συστήματος.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατηγορούν την κυβέρνηση για υποκρισία όταν μιλάει για δημόσιο σύστημα υγείας, τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες είναι στο 3,5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 1% του ΑΕΠ. «Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρυσές δουλειές, 50 νοσοκομεία δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο, το 60% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένος. Το “Αττικόν” δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο. Σε 100 Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια λόγω έλλειψης προσωπικού ή βλαβών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), και συνεχίζει: «Νοσοκομεία δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες γιατρών και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς καλούν ιδιώτες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας και τους πληρώνουν από την τσέπη τους. (…) Νοσηλευόμενοι ασθενείς φέρνουν τα φάρμακα από το σπίτι τους, αναλώσιμα και χειρουργικά υλικά».

Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν και όσα υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας για αύξηση του προσωπικού στα νοσοκομεία. Οπως σημειώνουν, είτε με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης για το μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό είτε με βάση το παλιό πληροφοριακό σύστημα του υπ. Υγείας, το προσωπικό των νοσοκομείων σε σχέση με το 2014 έχει μειωθεί (κατά 1.845 άτομα στην πρώτη περίπτωση και κατά 6.000 στη δεύτερη).

Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η αντίδραση της ομοσπονδίας για τις χθεσινές δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη, η οποία προχώρησε σε παραλληλισμό των επιθέσεων του «Ρουβίκωνα» με τις διαμαρτυρίες της ΠΟΕΔΗΝ. «Να την πληροφορήσουμε ότι η ΠΟΕΔΗΝ δεν πέταξε ποτέ μπογιές, τρικάκια και δεν έσπασε καμία πόρτα. Δεν κατέστρεψε περιουσίες, μαγαζιά, αυτοκίνητα. Δεν επιτέθηκε σε πρεσβείες. Κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες κάνει έξω από τα υπουργεία. Και όμως την ΠΟΕΔΗΝ γέμισε μηνυτήριες αναφορές η κυβέρνηση, εν αντιθέσει προς τις άλλες ομάδες στις οποίες δείχνει ανοχή», αναφέρει η ομοσπονδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή