Μπάσκετ: Πλέι οφ ο ΕΣΑΚΕ, αποχώρησε ο Ολυμπιακός

Μπάσκετ: Πλέι οφ ο ΕΣΑΚΕ, αποχώρησε ο Ολυμπιακός

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στον «κατήφορο» του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ πάτησαν οι 13 από τις 14 ομάδες της Α1 στη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ, αποφασίζοντας να γίνει η έναρξη των πλέι οφ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και συμφωνώντας για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και προτάσεων για αλλαγές στη σύνθεση της ΚΕΔ στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ομοφωνία των 14 ομάδων-μελών υπήρξε μόνο στην πρόταση να μην υποβιβαστούν το Λαύριο και ο Κολοσσός (και οι δύο ομάδες πρότειναν να μην λάβουν κανένα ποσοστό από τα τηλεοπτικά έσοδα του επόμενου πρωταθλήματος), αλλά θα πρέπει να υπάρξει, εκτός από τη συγκατάθεση της ΕΟΚ και του υφυπουργείου Αθλητισμού, και σχετική νομοθέτηση για να εφαρμοσθεί.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός και οι ιδιοκτήτες της, αδελφοί Αγγελόπουλοι, διαφώνησαν με την επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος και την έναρξη των πλέι οφ καθώς και για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών (στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν κάνει την ίδια πρόταση, με αντάλλαγμα να μην ολοκληρωνόταν ποτέ το πρωτάθλημα της τρέχουσας περιόδου) και ζητούν αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (προτείνουν μόνο επαγγελματική διαιτησία υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ).

Οι «ερυθρόλευκοι» θα υποστηρίξουν την προσφυγή τους στο ΑΣΕΑΔ, που συνεδριάζει σήμερα με θέμα τη διαδικασία κλήρωσης και ορισμού των διαιτητών στην τελευταία αγωνιστική από την ΚΕΔ, και ζητούν την ακύρωση της επιτροπής. Διίστανται, όμως, οι νομικές απόψεις για το αν ο Ολυμπιακός μπορεί, εφόσον δικαιωθεί σήμερα, να ζητήσει επανάληψη διεξαγωγής και των επτά αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής. Ο νομικός σύμβουλος του Λαυρίου, Αρης Λυχναράς, υποστηρίζει ότι ο Ολυμπιακός θα έχει νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στο συγκεκριμένο αίτημα και η νομική εκπρόσωπος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Μαργαρίτα Θάνου, τονίζει: «Εκκρεμεί προσφυγή για να ακυρωθεί η ΚΕΔ και όχι για αποτέλεσμα αγώνα. Δεν ζητούν επανάληψη αγωνιστικής, θα βγει αναγνωριστική απόφαση για παράνομη κλήρωση της ΚΕΔ. Δεν έχουν ζητήσει κάτι άλλο από το ΑΣΕΑΔ και το ίδιο υποστηρίζουν οι συνάδελφοι του Προμηθέα και του ΕΣΑΚΕ».

Ενταση

Δύο ώρες μετά την πεντάωρη συνεδρίαση στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ και ενώ είχαν αποχωρήσει πριν από την ολοκλήρωσή της μιλώντας για «μη συμμετοχή σε πραξικόπημα», οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζουν παραβατική την επικύρωση της βαθμολογίας από το διοικητικό συμβούλιο της «λίγκας» επειδή εκκρεμεί η προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ και προειδοποιούν ότι θα στραφούν νομικά εναντίον οποιουδήποτε συμμετείχε στην απόφαση επικύρωσης. Νωρίτερα, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι είχαν υποστηρίξει ότι η νομική σύμβουλος του ΕΣΑΚΕ κ. Γονιδάκη άλλαξε, από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., την ερμηνεία της στο αν θα έπρεπε ή όχι να αναμένει η «λίγκα» την απόφαση του ΑΣΕΑΔ ή να προχωρήσει στην έναρξη των πλέι οφ. Η κ. Γονιδάκη αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η νομική γνωμοδότησή της ήταν διαφορετική.

Παρά την αποχώρηση του Ολυμπιακού, διατηρήθηκε η κοινή γραμμή των άλλων μελών, που προχώρησαν στη συμφωνία έξι σημείων (επικύρωση βαθμολογίας, έναρξη πλέι οφ, κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών, αλλαγές σε ΚΕΔ, να μην υποβιβασθούν Λαύριο και Κολοσσός, πρόταση αναδιάρθρωσης για 16 ομάδες με υποβιβασμό τεσσάρων), ενώ σχολιάστηκε ειρωνικά από τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που χαρακτήρισε «κότες» τούς εκπρόσωπους των Πειραιωτών, επειδή αποχώρησαν στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου (13/2) και το επανέλαβαν χθες στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή