Μείωση προσωπικού κατά 3.700 άτομα από Banco Santander

Μείωση προσωπικού κατά 3.700 άτομα από Banco Santander

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος της Banco Santander, ο οποίος εφαρμόζει ριζική ανασυγκρότηση στις επιμέρους αγορές όπου έχει παρουσία και δραστηριότητες. Χθες, συγκεκριμένα, δήλωσε ότι προτίθεται να περιορίσει το εργατικό δυναμικό της κατά 11% στην έδρα της, ακολουθώντας το πρόγραμμα διακοπής λειτουργίας υποκαταστημάτων, τα οποία έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες δραστηριότητες. Η όλη διαδικασία αφορά την εξαγορά της τράπεζας Banco Popular πριν από δύο χρόνια.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους η Banco Santander, θα περικόψει 3.700 θέσεις εργασίας, κλείνοντας ταυτόχρονα 1.150 υποκαταστήματα.

Στο σύνολο της χώρας απασχολεί 32.366 άτομα και διατηρεί 4.366 υποκαταστήματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Μαρτίου. Επιπλέον, διευκρίνισε πως οι μειώσεις έχουν να κάνουν κυρίως με εργαζομένους στα εν λόγω υποκαταστήματα, αν και ορισμένες θέσεις στα κεντρικά γραφεία της θα περικοπούν και αυτές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας Εργατικών Σωματείων της Ισπανίας (CCOO), όπου και εκπροσωπούνται οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι μειώσεις είναι μεγάλες. «Τέτοιος αριθμός περικοπών σαφώς και είναι ανησυχητικός», τόνισαν εκπρόσωποί της. «Το πρώτο και βασικό μέλημά μας δεν είναι τίποτε άλλο από το να αγωνιστούμε να τον μειώσει η τράπεζα».

Τα βήματα που κάνει η Santander εντάσσονται στον γενικότερο προγραμματισμό της για μείωση δαπανών σε ετήσια βάση κατά 1,2 δισ. ευρώ, ώστε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που δημιουργούνται στο επιχειρείν από τα χαμηλότατα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Ως αποτέλεσμα, η κερδοφορία της δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, όπως συμβαίνει και με τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχεται η Santander και από τους επενδυτές, οι οποίοι της ζητούν να αυξήσει τα κεφάλαιά της, τα οποία δυνητικά θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση κρίσης.

Υποκαταστήματα θα κλείσουν και στη Βρετανία, 140 τον αριθμό, ενώ θα γίνουν και περικοπές 1.400 θέσεων στην Πολωνία. Εξαιτίας δε των κινήσεων αυτών και των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, το πρώτο τρίμηνο η τράπεζα κατέγραψε μείωση 10% στα καθαρά κέρδη.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», αυτά ελαττώθηκαν σε 1,84 δισ. ευρώ επί εσόδων 12,09 δισ. ευρώ, ενώ η ισπανική τράπεζα ανέλαβε εφάπαξ επιβάρυνση αναδιοργάνωσης 108 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή