Κοστίζει στις κατασκευαστικές η «μαύρη» λίστα εργαζομένων

Κοστίζει στις κατασκευαστικές η «μαύρη» λίστα εργαζομένων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα και πλέον μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στη Βρετανία έχουν καταβάλει την τελευταία τριετία αποζημιώσεις 35 εκατ. στερλινών σε πάνω από 1.200 εργαζομένους, επειδή δεν τους προσελάμβαναν καθώς ήταν καταχωρισμένοι σε «μαύρη» λίστα. Πέραν τούτου, οι όμιλοι αυτοί, πολλοί εξ αυτών συμμετέχουν σε μεγάλα έργα υποδομών στη Βρετανία, αναγκάστηκαν να καλύψουν νομικές δαπάνες 20 εκατ. στερλινών, που επωμίστηκαν οι ενάγοντες για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Μία ακόμη υπόθεση έκλεισε αυτήν την εβδομάδα. Πάνω από 50 εργαζόμενοι, που είναι και συνδικαλιστές, δέχτηκαν τη συμβιβαστική λύση που προσέφεραν οκτώ κατασκευαστικές εταιρείες, βάσει της οποίας θα εισπράξουν από κοινού αποζημιώσεις 1,9 εκατ. στερλινών.

Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian, πάνω από 40 κατασκευαστικές εταιρείες στη Βρετανία διατηρούσαν από το 1993 έως το 2009 ένα τεράστιο αρχείο με εμπιστευτικές πληροφορίες για 3.200 εργαζομένους. Το αρχείο αυτό διατηρούνταν σε ένα γραφείο στο Γουοστερσάιρ με την επωνυμία Consulting Association. Οταν μια κατασκευαστική εταιρεία αναλάμβανε ένα έργο, ανέσυραν πληροφορίες για το επαγγελματικό ιστορικό, τις πολιτικές απόψεις, την υγεία και την προσωπική ζωή κάθε υποψήφιου εργάτη. Εκείνοι που θεωρούνταν πως μπορεί να είναι ταραχοποιοί δεν προσλαμβάνονταν χωρίς, μάλιστα, να λάβουν γνώση των λόγων απόρριψής τους.

Προ μιας δεκαετίας, ύστερα από δημοσίευμα του Guardian, η αρμόδια αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Βρετανία (Information Commissioner’s Office, ICO) έκανε κατάσχεση στα αρχεία της Consulting Association και της έβαλε λουκέτο. Επειτα η ICΟ παρέδωσε τους εμπιστευτικούς φακέλους στους εργαζομένους που περιλαμβάνονταν σε «μαύρες» λίστες. «Είναι μια ιστορική συμφωνία, που δικαιώνει έως ένα βαθμό έναν αριθμό εργαζομένων που δεν είχαν καμία δυνατότητα απασχόλησης χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος», είπε ο Χάουαρντ Μπέκετ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης Unite – μέλη της οποίας είναι ενάγοντες. Αυτήν την εβδομάδα, όπως προαναφέραμε, οκτώ κατασκευαστικές εταιρείες ανακοίνωσαν πως 53 εργαζόμενοι που περιλαμβάνονταν στη «μαύρη» λίστα δέχτηκαν να εισπράξουν αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 1,9 εκατ. στερλινών. Πρόκειται για τις Sir Robert McAlpine, Balfour Beatty, Costain, Kier, Laing O’Rourke, Skanska UK, Vinci και Carillon. Είναι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι στη Βρετανία που αναλαμβάνουν έργα ανάπλασης και υποδομών μεγάλης κλίμακας, όπως η Sir Robert McAlpine που της είχε ανατεθεί η αποκατάσταση και ανάπλαση του Πύργου του Ρολογιού (Big Ben). Σήμερα, η Balfour Beatty, ο μεγαλύτερος εργολάβος στη Βρετανία, μαζί με τη Vinci έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού Old Oak Common στο βορειοδυτικό Λονδίνο, ο οποίος περιλαμβάνεται στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ και το Λιντς.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στις διοικήσεις των εταιρειών. Παραδείγματος χάριν, οι οκτώ κατασκευαστικές βρίσκονται σε αντιδικία με την Amec Foster Wheeler επειδή, όπως ισχυρίζονται, εκείνη ήταν που διαχειριζόταν τη «μαύρη» λίστα και άρα θα πρέπει να καλύψει μέρος των αποζημιώσεων. Πληροφορίες του Guardian αποκαλύπτουν πως διοικητικά στελέχη της αστυνομίας παραδέχτηκαν πως παρείχαν πληροφορίες για συνδικαλιστικά μέλη. Σε άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται πως ο ηλεκτρολόγος Στιβ Αντερσον δεν μπορούσε να βρει μια θέση εργασίας επί οκταετία, αφού είχε εργαστεί στην κατασκευή της σήραγγας της Μάγχης, στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, έχοντας την υποψία πως ήταν ένας από τους φακελωμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή