Μέσα σε 10 ημέρες χάθηκε 1,16 τρισ. δολ. στη Wall Street

Μέσα σε 10 ημέρες χάθηκε 1,16 τρισ. δολ. στη Wall Street

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να μην προκαλέσουν περαιτέρω αναταράξεις στις αγορές, ο εμπορικός πόλεμος και ειδικότερα η πρόσφατη κλιμάκωσή του έχουν ήδη κοστίσει στη Wall Street περίπου 1,16 τρισ. δολάρια. Κι αν βέβαια κλιμακωθεί και στο μέτωπο της Ε.Ε., οι απώλειες για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης θα είναι, τηρουμένων των αναλογιών, εξίσου σημαντικές. 

Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου πήραν ανάσα, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο διεμήνυσαν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με στόχο πάντα τη σύναψη συμφωνίας. Οπως τονίζει όμως σε σχετικό δημοσίευμά της η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, στο δεκαήμερο που είχε προηγηθεί από τις 3 μέχρι τις 13 Μαΐου, μειώθηκε η κεφαλαιοποίηση του δείκτη S&P 500  κατά 1,16 τρισ. δολάρια.  Ηταν οι μέρες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι ήταν αποφασισμένος να επιβάλει στις 9 Μαΐου δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων και τις νέες κατευναστικές δηλώσεις των δύο προέδρων. Ακολούθησε, άλλωστε, και η ανακοίνωση από πλευράς στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης ότι επίκειται συνάντηση Τραμπ – Σι στο περιθώριο της συνόδου του G20 τον Ιούνιο. Στο μεταξύ όμως κατά τη διάρκεια αυτού του δεκαημέρου διέρρεαν  πληροφορίες ότι η Κίνα είχε υπαναχωρήσει σε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των συνομιλιών.

«Μήπως ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντελήφθη το μέγεθος του κινδύνου βλέποντας την αντίδραση της Wall Street;» διερωτάται η γαλλική εφημερίδα αναφερόμενη στην πρόβλεψη για συμφωνία, για την οποία μίλησε αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος. Προσθέτει, πάντως, πως «το κόστος των απειλών Τραμπ ήταν ήδη κολοσσιαίο», καθώς ο δείκτης S&P 500 είχε χάσει το 4,5% της κεφαλαιοποίησής του. Επιχειρώντας να μεταφέρει σε ευρωπαϊκούς όρους την κλίμακα της αξίας που εξανεμίστηκε από την κεφαλαιοποίηση της Wall Street, η Les Echos επισημαίνει πως το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η κεφαλαιοποίηση του δείκτη CAC 40 του Παρισιού ανερχόταν σε 1,695 τρισ. ευρώ, δηλαδή 1,831 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει πως η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αφαίρεσε από τη Wall Street αξία ισοδύναμη με τα 2/3 της κεφαλαιοποίησης του γαλλικού χρηματιστηρίου.

Ανάλογοι κραδασμοί αναμένεται, άλλωστε, να σημειωθούν εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλει τελικά δασμούς 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και ειδικότερα των γερμανικών που έχουν κατακλύσει την αμερικανική αγορά. Αυτό εκτιμά τουλάχιστον ο Κριστόφ Σον, αναλυτής και διευθυντικό στέλεχος της Axioma, συμβουλευτικής με αντικείμενο τη διαχείριση του επενδυτικού κινδύνου. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο εν λόγω αναλυτής προέβλεψε ότι στην περίπτωση αυτή ο δείκτης Xetra DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης θα υποχωρήσει έως και κατά 6%. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών προβλέπει πως θα σημειώσει πτώση 12%. Εκτιμά μάλιστα πως αυτό θα συμβεί σε διάστημα τριών έως δέκα ημερών. Η Ε.Ε. έχει καταβάλει, βέβαια, κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την επιβολή αυξημένων δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συμφώνησε πέρυσι τον Ιούλιο με τον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούν με στόχο να μηδενίσουν τους υφιστάμενους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα πλην αυτών της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο Μαρκ Φελπς, υπεύθυνος επενδύσεων στην AllianceBernstein, «η Γερμανία είναι η ουρά του σκύλου στον  εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς το 47% του γερμανικού ΑΕΠ προέρχεται από τις εξαγωγές, η πλειονότητα των οποίων προορίζεται για τις δύο αυτές οικονομίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή