Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οδηγική παιδεία τύπου Φινλανδίας

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας την επιστολή του κ. Πάνου Σταματόπουλου στις 7/5/19 με τίτλο «Αραγε, πόσοι δεν πρέπει να κρατούν τιμόνι;», μου ήρθε στη μνήμη περιστατικό από το 1977, όταν μετανάστευσα στο Ελσίνκι από την Αθήνα.

Είχα πάει σε περιοχή πιο βόρεια από την πρωτεύουσα για να θαυμάσω τον ήλιο του μεσονυκτίου και, για να προλάβω να πάρω καλύτερη θέση, έτρεχα στους δρόμους. Μου έκανε εντύπωση που τα αυτοκίνητα σταματούσαν, μιας και οι πεζοί έχουν προτεραιότητα στην κυκλοφορία. Χωρίς κορναρίσματα και υβρεολόγιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι περίπου 55.000 μαθητές/πρωτάκια που πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς συνοδεία! Οι γονείς εμπιστεύονται το ότι οι οδηγοί είναι προσεκτικοί, καθώς σέβονται τους νόμους και τα όρια ταχύτητας. Τα αυτοκίνητα περνούν από το ΚΤΕΟ κάθε χρόνο και τα λεωφορεία/σχολικά/νταλίκες κάθε εξάμηνο, μιας και τα λάστιχα αλλάζονται δύο φορές τον χρόνο (λάστιχα με μαλακή γόμα από Μάιο μέχρι Νοέμβριο και λάστιχα με «καρφιά» την υπόλοιπη σεζόν). Εννοείται πως όλα τα οχήματα είναι ασφαλισμένα!

Πριν από λίγα χρόνια, σε αλκοτέστ που έγινε στον αρχηγό της αστυνομίας Erkki Hamalainen, βρέθηκε θετικός σε μικρό βαθμό. Η ποινή του ήταν καθαίρεση από το σώμα.

Γιωργος Θεοδωροπουλος, Ελσίνκι

Και περιπτεράς και δήμαρχος

Κύριε διευθυντά
Σε μια ακριτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, το Δ.Σ. δήμου ήταν 11μελές. Ισχυε η αναλογική. Οι υποψήφιοι κατάρτιζαν συνδυασμό με αλφαβητική σειρά, χωρίς ορισμό αρχηγού. Ανάλογα με τον αριθμό ψήφων που έπαιρνε ο συνδυασμός, εκλέγονταν οι δημοτικοί σύμβουλοι, σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης.

Τέλη της δεκαετίας του 1950 είχαμε δύο συνδυασμούς, των «εθνικοφρόνων» (ΕΡΕ), όπου, άτυπος αρχηγός ο απερχόμενος δήμαρχος (ας πούμε Λάκας) έβγαλε έξι συμβούλους, πέντε οι «δημοκρατικοί» με αρχηγό των Μήτσο. Συνεπώς, την επόμενη Κυριακή όλοι περίμεναν δήμαρχο τον Λάκα. Των εθνικοφρόνων, ο τελευταίος, που πήρε μονοψήφιο αριθμό ψήφων, ήταν ο Μάρτος, από ένα συνοικισμό που απείχε 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Ο Μάρτος είχε την «τύχη» να τραυματιστεί στο μέτωπο του ‘40 και μαζί με την αναπηρική σύνταξη πήρε και μία άδεια για περίπτερο, το οποίο έστησε στην είσοδο της πόλης, και μετοίκησε στο κέντρο. Την παραμονή της εκλογής δημάρχου, ήλθε στο σπίτι του Μάρτου ένας παλικαράς τσέλιγκας και του λέει: «Ψηφίζεις αύριο τον εαυτό σου δήμαρχο, έχεις δέκα χιλιάδες δρχ. στο χέρι και επτά χιλιάδες μηνιάτικο από τον δήμο για τέσσερα χρόνια!». Τότε ο πρώτος μισθός του καθηγητού ήταν 1.700 δραχμές.

Την επομένη το πρωί, η κυρά τον φίλησε σταυρωτά, τον σταύρωσε στο μέτωπο και του είπε: «Αμα δεν βγεις δήμαρχος, μη γυρίσεις στο σπίτι!». Την Κυριακή στο δημοτικό κατάστημα κάθισαν αντικριστά οι σύμβουλοι των δύο παρατάξεων κατά σειράν ψήφων εκλογής. Ο προεδρεύων κάλεσε ονομαστικά: «Κύριε Λάκα, ποιον ψηφίζετε για δήμαρχο;». Η απάντηση μονολεκτική: «Λάκα!». Ακολούθησε η ερώτηση στους άλλους τέσσερις. Ο Λάκας πήρε πέντε ψήφους. Η ερώτηση στον έκτο: «Κύριε Μάρτο, ποιον ψηφίζετε για δήμαρχο;». «Μάρτος!». Ακολούθησε πανδαιμόνιο, αλλά «ο ελέχθη ελέχθη».

Ο προεδρεύων συνέχισε να ρωτά τους συμβούλους της μειοψηφίας. Ολοι είπαν «Μάρτος». Δήμαρχος ο Μάρτος με 6 ψήφους. Βούιξε ο τόπος και τα μαντάτα έφτασαν στη δημαρχίνα, που τον περίμενε με μια τεράστια ανοιχτή αγκαλιά. Τί γίνεται με το περίπτερο; Σύμφωνα με τον νόμο, μόνο ένα μέλος της οικογενείας μπορούσε να το λειτουργεί. Ο Μάρτος είχε δύο αγόρια μικρά, 5-7 ετών. Η «κυρία» βέβαια δεν θα καταδεχόταν, εξάλλου ήταν σεβαστών διαστάσεων και μάλλον θα ασφυκτιούσε στα στενά. Ο δήμαρχος συνέχισε να λειτουργεί το περίπτερο. Οποτε ερχόταν κάποιος επίσημος στην πόλη, κατέβαζε τα ρολά, έπαιρνε την πατερίτσα και πήγαινε στο δημαρχείο για την υποδοχή.

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός, τέως γυμνασιάρχης, Χολαργός

Δημόσιο, δήμοι και στη μέση εμείς

Κύριε διευθυντά
Κάθε Ελληνας, τις τελευταίες δεκαετίες έχει να αναφέρει δεκάδες περιπτώσεις που ταλαιπωρήθηκε από το απίθανο ελληνικό Δημόσιο. Είτε από έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών του, είτε από αδιαφορία και αυταρχισμό υπαλλήλων, είτε από καθαρή έλλειψη μηχανοργάνωσης, που ακόμη καρκινοβατεί.

Παραθέτω δύο ακόμη περιπτώσεις. Θέλοντας να κάνω προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις, ζήτησα από φίλο παθολόγο με τον ΑΜΚΑ μου να μου τις γράψει. Μου ανέφερε, και εξεπλάγην, ότι δεν ήμουν ασφαλιστικά ενήμερος και πρέπει να απευθυνθώ στο Ταμείο μας, πρώην ΤΣΑΥ.

Βρήκα τη σελίδα του Ταμείου με τα τηλέφωνα και από τις πολλές δεκάδες των διαφόρων υπηρεσιών, προσπάθησα σε μερικές δεκάδες να μάθω τι συμβαίνει. Διότι είμαι σίγουρος ότι πληρώνω κανονικά. Κανένα τηλέφωνο δεν απαντούσε! Και μάλιστα τρεις φορές, αφιερώνοντας τουλάχιστον μισή ώρα προσπαθειών κάθε φορά, ακόμη και στις 8 το πρωί που ανοίγει το Ταμείο και υποτίθεται πως δεν έχει πολύ φόρτο. Επειδή έχει συμβεί και σε άλλους συναδέλφους, αναγκάστηκα να πάω ο ίδιος στο Ταμείο. Εκεί η υπεύθυνη είπε ότι τα τηλέφωνα δεν απαντούν διότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι να σηκώνουν τηλέφωνα! Και προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί έπρεπε να πάω ο ίδιος για να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα, είπε ότι πιθανόν οφείλεται σε έλλειψη σύνδεσης μεταξύ ΕΦΚΑ και ΗΔΙΚΑ!

Δεύτερη περίπτωση ασυνεννοησίας Δημοσίου είναι η καθαριότητα δρόμων. Διασχίζοντας καθημερινά τη λεωφόρο Κηφισίας, και όχι μόνο, βλέπει κανείς την εμφανή έλλειψη καθαριότητος, με τα σκουπίδια στα ρείθρα των πεζοδρομίων να σχηματίζουν μικρά λοφάκια πάνω στα οποία έχουν φυτρώσει χόρτα! Αρα, απουσία κάθε σάρωσης για μήνες. Σε σημεία μετά το κτίριο ΟΤΕ προς Αθήνα σκέφτηκα πως αρμόδιος είναι ο Δήμος Αμαρουσίου. Ο υπεύθυνος καθαριότητας εκεί είπε πως αρμόδια είναι η Περιφέρεια. Επειτα από κάποια τηλεφωνήματα, βρήκα τον υπεύθυνο, ο οποίος είπε πως το σάρωθρο για τα ρείθρα το στέλνει η Περιφέρεια κάθε εβδομάδα! Του ανέφερα ότι για μήνες δεν έχει κάνει πέρασμα και απόρησε. Του επισήμανα πως σε συγκεκριμένο σημείο υπάρχει νεκρό ζώο. Με ενημέρωσε ότι γι’ αυτό είναι υπεύθυνος ο δήμος. Ξανά τηλέφωνο στον Δήμο Αμαρουσίου, που δήλωσαν ότι λάθος με ενημέρωσε η Περιφέρεια και πως αυτή είναι υπεύθυνη. Κανονικό πιγκ πογκ ανάληψης ευθυνών. Μετά και άλλα τηλέφωνα, αποφάσισαν να συντονιστούν και να αποσύρουν το νεκρό ζώο, ύστερα από 40 και πλέον ημέρες από τη δονκιχωτική και ιώβειο υπομονή μου, με τα δεκάδες τηλεφωνήματα. Εκκρεμεί, φυσικά, ο ανισόπεδος κόμβος στα Σίδερα Χαλανδρίου, κάτωθεν της Κηφισίας, όπου συμβάλλουν αρμοδιότητες τριών δήμων, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου και Ν. Ιωνίας, αλλά και της Περιφέρειας.

Για μήνες, ρείθρα, πεζοδρόμια και τοίχοι του κόμβου είναι γεμάτα από σκουπίδια και κανείς δεν αναλαμβάνει το αναλογούν κομμάτι.

Ελλάς - Τρελλάς...

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Πραξικόπημα και λεξικά

Κύριε διευθυντά
Ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, στο φύλλο της Κυριακής 5 Μαΐου, ανασύρει το λήμμα «πραξικόπημα» από το Λεξικό Δημητράκου, «αιφνιδιαστική πολιτική ή στρατιωτική ενέργεια των κυβερνώντων την χώραν παραβιάζουσαν τον καταστατικόν χάρτην και περιορίζουσα τας ελευθερίας του λαού», για να δείξει πως ο συντάκτης του, πιθανώς, είχε λάβει υπόψη του την 4η Αυγούστου του Μεταξά. Αυτό είναι γραμμένο στο λεξικό που εκδίδεται το 1955. Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε πως πολύ γρήγορα, το 1955, στην επίτομη εκδοχή του λεξικού βλέπουμε να απουσιάζει το «των κυβερνώντων την χώραν». Μια εξόχως πρακτική θεώρηση του λήμματος βρίσκουμε στο Πάπυρος-Λαρούς: «ενώ η επανάστασις προέρχεται εκ των κάτω (εκ του λαού) και δημιουργεί δίκαιον, το πραξικόπημα προέρχεται εκ των άνω και αποσκοπεί εις κατάλυσιν των δημοκρατικών ελευθεριών και εξυπηρέτησιν σκοτεινών συμφερόντων ή ατομικών φιλοδοξιών».

Ηλιοπουλος Επαμεινωνδας, Φαρμακοποιός, Αθήνα

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ