«Επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό»

«Επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τη σταδιακή αναζωογόνηση των διμερών επαφών ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα, ζητούν με την τελευταία δήλωσή τους τα μέλη του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, μετά την τελευταία συνάντησή τους που έγινε στις 6 και 7 Μαΐου στην Αγκυρα. Το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ιδρύθηκε το 1998 και σε αυτό συμμετέχουν καθηγητές, πρώην διπλωμάτες, επιχειρηματίες που προτείνουν, κατά καιρούς, και στις δύο πλευρές, ιδέες για την υπέρβαση των σκοπέλων στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Στη δήλωση, την οποία υπογράφουν οι Μουσταφά Αϊντίν, Κώστας Καρράς, Χάρης Ψάλτης και Ερόλ Καϊμάκ, γίνεται λόγος για «θετική ατμόσφαιρα» κατά τις πρόσφατες επαφές σε υψηλό επίπεδο, ενώ υπογραμμίζεται και η ανάγκη «για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης μόνιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων που ζουν στο νησί, όπως συνοψίζεται και στην τελευταία έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ». Επισημαίνουν, επίσης, ότι είναι «ύψιστης σημασίας» η μεγαλύτερη ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Τονίζεται, επιπλέον, ότι υπάρχει ανάγκη «να αναγνωριστούν και να διαχυθούν τα σημαντικά επιτεύγματα των υφισταμένων τεχνικών επιτροπών, όπως έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων στο νησί».

Επιπλέον, το Φόρουμ ζητάει «από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εξετάσουν το θέμα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως πηγή αμοιβαίου συμφέροντος και συνεργασίας και όχι έντασης» και υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής αντιπαραγωγικών και εμπρηστικών δηλώσεων στο νησί και των εντάσεων τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τέλος, επαναλαμβάνεται «η επείγουσα ανάγκη να αρχίσουν ξανά οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, που διακόπηκαν πριν από ενάμιση χρόνο. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για την επίλυση των εκκρεμών ελληνοτουρκικών διαφορών προς όφελος και των δύο χωρών και, επίσης, θα δημιουργούσε θετική ατμόσφαιρα, ευνοϊκή για την επίλυση του κυπριακού θέματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή