Νέες παρατάσεις για κτηματολόγιο

Νέες παρατάσεις για κτηματολόγιο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες παρατάσεις οδηγείται η διαδικασία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο υπό κτηματογράφηση 60% της χώρας. Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε ότι από την Τετάρτη 22 Μαΐου αρχίζει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου για τους κατοίκους εσωτερικού και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού και το Δημόσιο.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος να αποφασίζει παρατάσεις κατά περίπτωση, διάρκειας έως έξι μηνών. Αιτία, η περιορισμένη συμμετοχή του κόσμου, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί λιγότερο από το 20% των αναμενόμενων δηλώσεων ιδιοκτησίας. 

Η τροπολογία κατατέθηκε από 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η δυνατότητα ορισμού νέων παρατάσεων με απόφαση ΥΠΕΝ δίνεται λόγω της δυσκολίας των πολιτών να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς σημείωσε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να προσδοκούν συνεχείς παρατάσεις, λόγω του κόστους για κάθε επιμήκυνση των συμβάσεων με τους αναδόχους. Στο ίδιο πνεύμα, προέτρεψε τους πολίτες να εξασφαλίσουν τη βεβαίωση εμπρόθεσμης κατάθεσης και στη συνέχεια να προσκομίσουν ενδεχομένως πρόσθετα έγγραφα.

Η ρύθμιση έρχεται τρεις ημέρες πριν λήξει η δεύτερη και τελευταία παράταση  (20 Μαΐου) για τη συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου – Καρπάθου – Κω – Ρόδου και ενώ χθες ανακοινώθηκε από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» παράταση για τους κατοίκους εσωτερικού για Κάρπαθο και Κάσο. Ακολούθως, στις 10 Ιουνίου θα έληγε οριστικά η συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Αρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας, Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης – Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δυτικής Αττικής και στις 18 Ιουνίου στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ευρυτανίας – Φθιώτιδας, Αρκαδίας, Αργολίδας – Κορινθίας, Λασιθίου.

Στις υπόλοιπες περιοχές:

• Στις 24 Μαΐου λήγει η συλλογή δηλώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (1η παράταση) και στο Αγρίνιο (1η παράταση).

• Στις 27 Μαΐου λήγει η συλλογή δηλώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (1η παράταση) και στη Μεσσηνία (αρχική προθεσμία).

• Στις 28 Μαΐου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας – Φωκίδας (αρχική προθεσμία).

• Στις 30 Μαΐου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας – Ξάνθης (1η παράταση), Χαλκιδικής (1η παράταση), Καστοριάς – Φλώρινας (1η παράταση), Σάμου – Χίου – Ικαρίας (1η παράταση).

• Στις 7 Ιουνίου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας (1η παράταση) και Ευβοίας (1η παράταση).

• Στις 12 Ιουνίου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας (αρχική προθεσμία) και Ηλείας (1η παράταση).

• Στις 8 Ιουλίου λήγει η συλλογή δηλώσεων στο Αίγιο (αρχική προθεσμία).

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η συλλογή δηλώσεων:

• Στις περιοχές Ζακύνθου – Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

• Στις περιοχές Λήμνου – Λέσβου.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου – Καρπάθου – Κω – Ρόδου έως τις αρχές Μαΐου η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 35%. Ακολουθούν με περίπου 25% η Πρέβεζα, η Αρτα και η Λευκάδα, η Αιτωλοακαρνανία και η Αρκαδία με 18%-19%. Στις υπόλοιπες περιοχές έχει συλλεγεί κάτω του 10% των εκτιμώμενων δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή