Κενά και «αντίδοτα»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι άλλη μια αρνητική πρωτιά. Το 49,3% των ανήλικων αθλητών στην Ελλάδα παίρνει συμπληρώματα διατροφής, όταν σε άλλες χώρες τα ποσοστά κυμαίνονται από 5% έως 22%. Πολυβιταμίνες και διάφορα άλλα σκευάσματα καταναλώνονται από τους ανηλίκους, που βασίζονται είτε στις συμβουλές των γυμναστών τους στα γυμναστήρια είτε στα αποτελέσματα έρευνας στο Ιντερνετ (μεγάλη πληγή) και σε ανταλλαγές απόψεων και συμβουλών σε φόρουμ για θέματα γυμναστικής και διατροφής.

Στην αποκαλυπτική έρευνα του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Θεόδωρου Μιχαήλ πήραν μέρος 1.518 αθλητές από 27 διαφορετικά αθλήματα. Κατά 44,2% οι συμμετέχοντες ήταν ανήλικοι αθλητές. Το 64,9% των αθλητών κάνει χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και κατά μέσον όρο ο κάθε αθλητής λαμβάνει τέσσερα συμπληρώματα διατροφής. Σε γυμναστήρια και προπονητικά κέντρα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι αθλητές να ακολουθούν συμβουλές γυμναστών που, χωρίς να έχουν την κατάλληλη κατάρτιση, τους οδηγούν σε περιττή χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή και σε επικίνδυνα σκευάσματα.

Τι πραγματικά έχουμε ανάγκη; Αυτό θα μας το πει μόνο ο γιατρός ή ο εξειδικευμένος διατροφολόγος και σίγουρα δεν θα προκύψει από μια συζήτηση στο πόδι, αλλά από συγκεκριμένες εξετάσεις. Ακόμη και όσον αφορά την κατανάλωση φαινομενικά αθώων βιταμινών, τις οποίες συχνά παίρνουμε για να καλύψουμε κενά στη διατροφή μας και στον ύπνο ή ως «αντίδοτο» στην υπερβολική κούραση, το κάπνισμα, την απουσία κάθε άσκησης από την καθημερινότητά μας, χρειάζεται προσοχή και κατάλληλη ενημέρωση.

Πόσες βιταμίνες πρέπει να καταναλώνουμε, πότε και πώς απορροφούνται καλύτερα από τον οργανισμό μας, είναι ερωτήματα που μόνο ένας ειδικός μπορεί να απαντήσει. Η στροφή πάντως σε βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, η οποία αποτυπώνεται σχεδόν σε κάθε έρευνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δείχνει και πόσο έχουν αλλάξει οι διατροφικές μας συνήθειες, ο τρόπος ζωής μας.

Ετοιμα γεύματα, ένα πλήρες γεύμα την ημέρα αντί για πολλά μικρότερα, ελάχιστα φρούτα και λαχανικά, πολλά ζωικά προϊόντα, οικογένειες που σπάνια τρώνε μαζί, και ακόμη πιο σπάνια μαγειρεύουν μαζί, μια γενικότερη ανισορροπία στην καθημερινή διατροφή, που δημιουργεί μεγάλα κενά και προβλήματα, τα οποία μετά προσπαθούμε, σπασμωδικά συχνά, να καλύψουμε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή