Μείωση φόρων συνιστά το ΔΝΤ στη Γερμανία

Μείωση φόρων συνιστά το ΔΝΤ στη Γερμανία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ προτρέπει τη Γερμανία να εξαλείψει –προς όφελος όλων– τις σοβαρές ανισορροπίες που υπάρχουν στην οικονομία της, μειώνοντας τη φορολογία και αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές της υποδομές, ώστε να μην είναι τόσο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, όπως ο οικονομικός προστατευτισμός και το Brexit.

Γενική παρατήρηση του ΔΝΤ για τη Γερμανία είναι ότι η οικονομική της επίδοση ήταν πολύ καλή την τελευταία δεκαετία, ωστόσο τα οφέλη μοιράστηκαν άνισα. Από τη μία πλευρά, το ποσοστό ανεργίας στο 3,1% βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών. Από την άλλη, οι μισθοί παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και μεγάλο μέρος του εθνικού εισοδήματος μετατράπηκε σε αποταμιεύσεις, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Το 2018 η Γερμανία είχε υπερμέγεθες πλεόνασμα στο 7,3% του ΑΕΠ.

Προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ συστήνει στην ετήσια έκθεσή του την περαιτέρω ελάφρυνση των νοικοκυριών με περικοπή της φορολογίας των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Κατά το ΔΝΤ, οι γερμανικές τράπεζες θα έπρεπε επίσης να επιταχύνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, ώστε να έχουν περισσότερα κέρδη και να περιορίζουν τους κινδύνους που τις απειλούν. Βέβαια, λίγες ημέρες νωρίτερα κατέρρευσαν οι συζητήσεις περί συγχώνευσης μεταξύ Deutsche Bank και Commerzbank, η οποία πιθανολογείτο πως θα δημιουργούσε έναν εθνικό τραπεζικό γίγαντα.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η γερμανική οικονομία δεν διατρέχει σημαντικό κίνδυνο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο προειδοποιεί πως η ανάπτυξή της θα απειληθεί σοβαρά σε βάθος χρόνου εάν προκύψουν νέα εξωτερικά σοκ, όπως η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, περαιτέρω επιβράδυνση στην Κίνα και η αβεβαιότητα που σπείρει στην Ευρώπη η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή