Φρένο στα «γεράκια» από Τραμπ

Φρένο στα «γεράκια» από Τραμπ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Ιράν επιχείρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου που τον φέρουν να δυσφορεί με τα «γεράκια» της κυβέρνησής του, τα οποία συνδαυλίζουν μια πολεμική ατμόσφαιρα έναντι της Τεχεράνης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς πόλεμο με το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «ελπίζω πως όχι». Μία ημέρα νωρίτερα είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι, παρά την όξυνση της αντιπαράθεσης το τελευταίο διάστημα, η ιρανική ηγεσία «θα θελήσει σύντομα να μιλήσει μαζί μας».

Ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλείται πέντε ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους πρώτης γραμμής, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη στρατιωτική ηγεσία στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με μία μαρτυρία, ο Τραμπ ειρωνεύτηκε τη φιλοπόλεμη διάθεση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, σχολιάζοντας: «Αν ήταν στο χέρι του Τζον, θα είμαστε κιόλας μπλεγμένοι σε τέσσερις πολέμους». Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι, κατόπιν οδηγιών του Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο –οπαδός και αυτός της σκληρής γραμμής έναντι του Ιράν– υποχρεώθηκε να τηλεφωνήσει στον σουλτάνο του Ομάν, Καμπούς μπιν Σαΐντ, ο οποίος και επί προεδρίας Ομπάμα είχε παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Παρ’ όλα αυτά, η ένταση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως προκύπτει από τις χθεσινές, επιθετικές έναντι των ΗΠΑ, δηλώσεις ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του ιρανικού καθεστώτος, με ισχυρή πολιτική επιρροή. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Φαρς, ο Μοχαμάντ Σαλέχ Τζοκάρ, αναπληρωτής υπεύθυνος κοινοβουλευτικών υποθέσεων των Φρουρών, προειδοποίησε ότι ακόμη και οι μικρού βεληνεκούς πύραυλοι του Ιράν στον Περσικό Κόλπο μπορούν να φτάσουν τα αμερικανικά πλοία. «Η Αμερική δεν μπορεί να αντέξει το κόστος ενός νέου πολέμου», προσέθεσε ο Τζοκάρ. Σε διαφορετικό τόνο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασώσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, υιοθετώντας πρακτικά μέτρα και όχι μόνο φραστικές διακηρύξεις. «Το νόημα των πρακτικών μέτρων είναι ξεκάθαρο: οι οικονομικές σχέσεις του Ιράν πρέπει να ομαλοποιηθούν», τόνισε ο Ζαρίφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή