Αφιέρωμα του CNN Travel στην Κάρπαθο: Το νησί που κυβερνούσαν οι γυναίκες

Αφιέρωμα του CNN Travel στην Κάρπαθο: Το νησί που κυβερνούσαν οι γυναίκες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τιμητική της έχει η Κάρπαθος στο CNN Travel, καθώς η ιστοσελίδα πραγματοποίησε μεγάλο αφιέρωμα στο «νησί που κυβερνούσαν οι γυναίκες», όπως τιτλοφορείται χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Αν και μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα με αεροπλάνο, το νησί σε κάνει να νιώθεις λες και βρίσκεται στο τέλος του κόσμου», αναφέρει το άρθρο.

«Η Κάρπαθος δεν είναι σαν τα άλλα νησιά με τα πεντάστερα ξενοδοχεία, τα ακριβά εστιατόρια και τα μπαρ με ολονύκτια μουσική», τονίζει η Κέιτ Σελ, συγγραφέας, στην εμπειρία της οποίας επικεντρώνεται το άρθρο.

Η Σελ έχει ταξιδέψει στην Κάρπαθο για ανακαλύψει αν το χωριό του Ολύμπου, στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι όντως μία κοινωνία την οποία διοικούν γυναίκες.

«Δεν είναι πολλά τα μέρη στον κόσμο τα οποία αυτοχαρακτηρίζονται ως μητριαρχικά… Είναι μία μοναδική εμπειρία να δω κάτι διαφορετικό», λέει η Σελ πηγαίνοντας προς το χωριό.

Η Αμερικανίδα συγγραφέας έχει την περιέργεια να ανακαλύψει πώς λειτουργούν οι σχέσεις σε μία μητριαρχική κοινωνία, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη και τις τρέχουσες εξελίξεις στην αμερικανική κοινωνία, τονίζεται στο άρθρο. «Σε πολλές κοινωνίες η δύναμη της γυναίκας είναι κοινό μυστικό… Στο χωριό του Ολύμπου το γνωρίζουν όλοι», τονίζει.

Η Φωτεινή Φράγκου, η οποία ξεναγεί τη συγγραφέα στο νησί, επιβεβαιώνει τις σκέψεις της. «Οι γυναίκες εδώ έχουν τη δύναμη για να προσέχουν το σπίτι και να επιβιώνουν σε αυτό το περιβάλλον», λέει.

Η Αμερικανίδα συναναστρέφεται με τις γυναίκες του χωριού, μαθαίνει για τις τοπικές συνταγές και τα έθιμα και συνειδητοποιεί ότι οι γυναίκες έχουν τον ρόλο της διατήρησής τους.

Ισως περίμενε να ανακαλύψει μία πλήρως μητριαρχική κοινωνία και είναι ελαφρώς απογοητευμένη από το αντίθετο. Παρ' αυτά δηλώνει με ενθουσιασμό: «Οι γυναίκες του χωριού μου υπενθύμισαν κάτι πολύ βαθύ. Οι γυναίκες είναι δυνατές, ανεξαρτήτου του συστήματος οργάνωσης ή της κοινωνίας που ζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή