Το ενδιάμεσο πρόσωπο της Ομόνοιας

Το ενδιάμεσο πρόσωπο της Ομόνοιας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νοικοκύρεμα της πλατείας Ομονοίας που αποκαλύπτει η απερχόμενη δημοτική αρχή είναι αντικειμενικά ένα έργο που θα πρέπει να καλωσορίσουμε σύμφωνα με την κοινή λογική. Τη νέα πλατεία, στη νέα «προσωρινή» φάση της θα την περπατήσουμε και θα τη ζήσουμε και θα έχουμε τον χρόνο να εκτιμήσουμε την εμπειρία μας.

Χωρίς αμφιβολία αυτή η αποκατάσταση όψης και λειτουργίας άργησε υπερβολικά, σε σημείο απόλυτου διασυρμού και δυσφήμησης της ίδιας της πόλης επί σειράν ετών και η ευθύνη ανήκει στον Δήμο. Ωστόσο, ολοκληρώνεται τώρα ένα έργο μιας ενδιάμεσης φάσης ούτως ώστε η πλατεία Ομονοίας να έχει μια ανεκτή εμφάνιση προτού εισέλθει σε άλλη διαδικασία μακράς πνοής με έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση.

Είναι καλό που υπάρχει υδάτινο στοιχείο στη νέα πλατεία, αρκεί να συντηρείται, και υπάρχει η σκέψη επαναφοράς του σιντριβανιού στη νέα Ομόνοια του εγγύς μέλλοντος. Απλώς, το σιντριβάνι της μοντέρνας Αθήνας του 1958-60 δεν ήταν ένα «σιντριβάνι» και μόνο. Προήλθε από μία άλλη ανάγκη σε ένα κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον εκ διαμέτρου αντίθετο με το σημερινό και επιπλέον ήταν το έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, ενός από τους πλέον προωθημένους δημιουργούς στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.

Η Ομόνοια με το σιντριβάνι, όπως έχει περάσει στην κοινή μνήμη, ήταν αποτέλεσμα κρατικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για να βρει λύση στην κυκλική ροή των οχημάτων που αυξάνονταν. Η Ομόνοια έπαψε να είναι μια πλατεία διερχομένων και το σιντριβάνι με τον χλοοτάπητα ήταν ασφαλώς μια λύση που έγινε ταυτόσημη με το πέρασμα της Αθήνας σε μια άλλη εποχή.

Τα τελευταία χρόνια, η πλατεία Ομονοίας είναι και πάλι πλατεία διερχομένων. Μπορεί, δηλαδή, κανείς να περπατήσει στην επιφάνειά της. Αλλά σαφώς η νέα Ομόνοια πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερη πρόνοια για τους ανθρώπους. Φροντίδα για τους πολίτες αλλά και για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Δεν μπορεί να διαχωριστεί η αρχιτεκτονική ανάπλαση του μέλλοντος από την εφαρμογή ενός σχεδίου κοινωνικής συνοχής και πρόνοιας. Η ασφάλεια προέχει όπως προέχει να αναδειχθεί και το πολιτισμένο πρόσωπο της ελληνικής πολιτείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή