Από τους οιωνούς στα έπεα πτερόεντα

Από τους οιωνούς στα έπεα πτερόεντα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε τα πράγματα ήταν απλά. Εβλεπαν οι άνθρωποι έναν αετό να πετάει ψηλά, στα δεξιά του βασιλιά; «Θαυμάσιος ο οιωνός, οι θεοί είναι μαζί μας, καιρός να εκστρατεύσουμε». Ακουγαν ένα φτάρνισμα ή μια κουκουβάγια στ’ αριστερά του στρατεύματος; «Καλύτερα να το αναβάλουμε, τα σημάδια δεν μας ευνοούν. Να κάνουμε και μια θυσία στους θεούς». Τους οιωνούς, τα γούρια, τα ξόρκια, και τα τάματα βέβαια, τα έχουμε ακόμα, μοντέρνοι-ξεμοντέρνοι. Αλλά κάποια πράγματα τ’ αλλάξαμε. Δεν ρωτάμε πια τον αετό ή την κουκουβάγια, πού να τα βρούμε άλλωστε τέτοια πουλιά πετούμενα. Ρωτάμε «έγκυρους κύκλους», «έμπειρες διπλωματικές πηγές», «καλά ενημερωμένα τραπεζικά στελέχη» και βέβαια το «στενό περιβάλλον» του ενός ή του άλλου πολιτικού. Από προχθές σε όλους αυτούς τους άκρως ενημερωμένους παράγοντες προστέθηκε η «Διάχυτη Πληροφόρηση». Την πρόσθεσε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, συνεντευξιαζόμενος στον ΣΚΑΪ: «Υπάρχει ο φόβος και η αίσθηση, δεν νομίζω ότι θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση, ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι ακόμα και να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα».

«Φόβος, Αίσθηση, Διάχυτη Πληροφόρηση». Αντικειμενικά πράγματα. Δημιουργούν μιαν εντύπωση επιστημονικότητας αρκετά πειστικότερη από την εντύπωση που θα προκαλούσες αν έλεγες «κάπου πήγα, κάποιον είδα, κάτι μου είπε να σας πω». Ενα μόνο μειονέκτημα έχουν. Δεν είναι πρωτοφανή και πρωτάκουστα, κι ας τα χαρακτήρισαν έτσι όσοι βιάστηκαν να τα καυτηριάσουν και μες στη βιασύνη τους δεν ρώτησαν τη μνήμη τους, ή έστω τη μνήμη του υπολογιστή τους. Τα έχουμε ξανακούσει, ελαφρώς ηπιότερα. Και μάλιστα στον πλέον αρμόδιο τόπο, τη Βουλή, τον Γενάρη, και από χείλη πολύ πιο αρμόδια από του κ. Αυγενάκη: τα χείλη του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη: «Θέλω να προειδοποιήσω τους πάντες με τον πιο επίσημο τρόπο: Οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους, με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που έγιναν όλες οι προηγούμενες αναμετρήσεις. Αν κάποιοι έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους, αν κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση με την εκλογική διαδικασία, να το ξεχάσουν. Μαζί με όλες τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις θα εγγυηθούμε ότι στις εκλογές θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα η βούληση των πολιτών».

Από τον Γενάρη στον Μάιο, ποια ακριβώς στοιχεία πρόσθεσε η «Διάχυτη Πληροφόρηση» που να επιτρέπουν κάτι περισσότερο από λόγια του τηλεοπτικού αέρα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή