Το Κονκλάβιο (19/05/19)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελειπε ο «Κάτμαν»

Ως πιο βαρετή και από παιχνίδι ελληνικού ποδοσφαίρου περιέγραψε αυτόπτης μάρτυράς μου την τελευταία συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις εκλογές. Κατ’ ευφημισμόν διακομματικής, βέβαια, καθώς θύμιζε πολύ τηλεοπτικό trash. Παρόντες εκπρόσωποι περίπου 30 κομμάτων, μεταξύ των οποίων «φίρμες» όπως ο Δημοσθένης Βεργής… Οχι, ο «Κάτμαν» (παραπέμπω στα γνωστά «Παρατράγουδα») δεν ήταν εκεί. Ηταν, όμως, ο Στάθης Λεουτσάκος. Και όχι μόνον ήταν. Προκάλεσε σαματά, επιτέθηκε στον Αλέξη Χαρίτση και έφυγε εξοργισμένος. Αυτό επειδή, όταν δόθηκε ο λόγος στα μη κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν μίλησε πρώτος… Αυτά είναι προβλήματα.

Κάνουν ρεπεράζ

Παρόντες και εκπρόσωποι του ΕΣΡ, οι οποίοι δεν ξέρω γιατί προσήλθαν, αφού δεν είχαν απαντήσεις για τίποτα της αρμοδιότητάς τους, όπως, άλλωστε, και στη συνεδρίαση που είχε προηγηθεί. Μένω στα των εκλογών, καθώς στην Πειραιώς συνεχίζεται το ρεπεράζ για την κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα. Αναζητείται ανοικτός χώρος που δεν θα είναι το Σύνταγμα, αφού δεν τρελάθηκε ο Μητσοτάκης να μιλήσει μέσα στα εκλογικά περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σκηνοθέτης ψάχνει, και δεν αποκλείω να μας εκπλήξει. Το ίδιο ισχύει και για την ανοικτή συγκέντρωση που θα κάνει στη Θεσσαλονίκη και με την οποία είναι προγραμματισμένο να κλείσει την καμπάνια την ερχόμενη Παρασκευή.

Της το θύμισαν

Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι δεν θυμάμαι να έχει ξαναβγεί σποτ –απαντητικό– από κόμμα έναντι κόμματος μέσα σε λίγες ώρες. Αναφέρομαι στο σποτ της Ν.Δ. για τις περικοπές στις συντάξεις, το οποίο απάντησε στο αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό θυμίζω ότι πρωταγωνιστεί μια ηλικιωμένη η οποία λέει περίπου πόσο κακές ήταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έκοψαν συντάξεις χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική ατάκα: «Ούτε θυμάμαι πια πόσες φορές μού έκοψαν τη σύνταξη». Στην Πειραιώς φρόντισαν να της το θυμίσουν.

Χρησιμοποίησαν την εικόνα αυτή στο δικό τους σποτ, απαντώντας «να σας θυμίσουμε εμείς» και αραδιάζοντας τους αριθμούς με τις περικοπές επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΦΗ – Πλατανιάς… after

Ποιος είπε ότι τα οργανωτικά προεκλογικών εκδηλώσεων, και δη των ανοικτών συγκεντρώσεων, είναι απλά; Ενίοτε απαιτούν διαπραγμάτευση σε πολλά επίπεδα. Το λέω με αφορμή την αποψινή ανοικτή συγκέντρωση και ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων (στις 20.00), καθώς ακούω ότι την ίδια ώρα υπήρχε προγραμματισμένος αγώνας ΟΦΗ – Πλατανιά. Κάτι σαν Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός σε τοπικό επίπεδο. Ε, μίλησαν με πολύ κόσμο στην Πειραιώς (και με κάποιον από την κυβέρνηση) και κατάφεραν να αλλάξουν την ώρα του αγώνα, που μεταφέρθηκε για τις 21.30.

Σύναξη των μεταρρυθμιστών

Μεταρρυθμιστές, εκσυγχρονιστές, ευρωπαϊστές –αλλά, πάντως, όχι «Γέφυρες», καθώς δεν έχουν προσκληθεί–, θα είναι όλοι εκεί. Ο Κώστας Σημίτης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Μάνος Ματσαγγάνης, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο Αντώνης Τριφύλλης αλλά και ο Γιώργος Παγουλάτος θα είναι παρόντες, ενώ έχουν προσκληθεί, εκτός από πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, και πρώην επίτροποι, όπως ο Χρήστος Παπουτσής. Εννοείται ότι έχει προσκληθεί η Φώφη Γεννηματά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμά της θα της επιτρέψει να παρευρεθεί. Αναφέρομαι στη μεγάλη εκδήλωση της ερχόμενης Πέμπτης (στο ξενοδοχείο Royal Olympic) που οργανώνει το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου (υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ) ως πανηγυρικό κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Γιόρτασαν μαζί

Γενέθλια είχε την περασμένη Δευτέρα ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Και τα γιόρτασε μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Αυτό επειδή αμφότεροι βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν κοινή συνεδρίαση με τους υπουργούς Αμυνας. Θα μείνω μόνο στο γεγονός ότι στο τραπέζι υπήρχε και τούρτα. Πάντως, υπάρχουν κι άλλοι Ταύροι στην κυβέρνηση που γιόρταζαν: η Θεανώ Φωτίου και ο Παύλος Πολάκης. Του τελευταίου τα γενέθλια πληροφορήθηκε, εξάλλου, το πανελλήνιο με τις εικόνες από τα πιτόγυρα στο υπουργείο, τις οποίες θα ζήλευε και ο Ιερώνυμος Μπος.

«Χαλαρά»…

Το ότι κάποιοι στο Euro-group δεν έχουν χαρεί καθόλου με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό φάνηκε και εντός της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup, καθώς ο ESM ήταν αυτός που εξαπέλυσε μίνι επίθεση στον Γ. Χουλιαράκη για τα μέτρα. Αντιθέτως, μαθαίνω ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν χαλαρός και υπερθεμάτισε σε στυλ «η Ελλάδα είναι ελεύθερη χώρα». Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Αλλωστε, όταν η επόμενη κυβέρνηση θα προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, θα βρίσκεται κάπου μακριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή