Ενας «σκληρός» γνωστός από παλιά

Ενας «σκληρός» γνωστός από παλιά

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπες με έναν «διάβολο με αγγελικό πρόσωπο» από το παρελθόν βρίσκονται η Αθήνα και η Λευκωσία, ενώ επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανό το διεθνές ενδιαφέρον για τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πρόσωπο αυτό είναι ένας 53χρονος διπλωμάτης, ο νυν πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές. Το σύνολο της τουρκικής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο περνούν από τα χέρια του συγκεκριμένου διπλωμάτη καριέρας, ο οποίος μάλιστα προ εννέα ημερών υποδέχθηκε στην Αγκυρα συναδέλφους του από χώρες της Ε.Ε. αλλά και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, για να τους ενημερώσει για τις θέσεις της Τουρκίας, μετά και την πολύ καλά σχεδιασμένη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η παρουσίαση του κ. Ερτσιγές αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην κατηγορία της Ανατολικής Μεσογείου. Ουδόλως περιέργως, εκεί υπάρχει αναρτημένη μία ακόμη παρουσίαση του 2012, η οποία επίσης είχε προετοιμαστεί από τον κ. Ερτσιγές.

Μαξιμαλιστικές θέσεις

Εναν χρόνο νωρίτερα, το 2011, ήταν ο πρακτικογράφος της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας που καθόταν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την αντίστοιχη ελληνική. To 2009 και το 2010, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Ερτσιγές, ως αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Αεροναυτικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ήταν κρίσιμος συνδετικός κρίκος στην προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιθυμούσε λύση-πακέτο στο Αιγαίο. Ο κ. Ερτσιγές ανήκει στην ομάδα των «σκληρών» του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που τελεί υπό την επιρροή του Φεριντούν Σινιρλίογλου, μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ και εκ των διπλωματών που τάσσονται υπέρ της «σκληρής» γραμμής. Η υπηρεσιακή άνοδός του στο υπουργείο Εξωτερικών επί των ημερών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, την ειλημμένη απόφαση για προώθηση όλου του πακέτου των τουρκικών μαξιμαλιστικών θέσεων, αρχικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν, ωστόσο, ότι οι θέσεις που προβάλλει ο κ. Ερτσιγές είναι τόσο άκαμπτες και μαξιμαλιστικές, που παραπέμπουν σε μια συζήτηση που θυμίζει τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Ενας «σκληρός» γνωστός από παλιά-1

Οι θέσεις του πολιτικού διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτσιγές, είναι άκαμπτες και μαξιμαλιστικές.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και ο προβληματισμός σε Αθήνα και Λευκωσία. Ο κ. Ερντογάν έχει συνδέσει, για μία ακόμη φορά, την εξωτερική πολιτική με την εσωτερική σκακιέρα και κινητοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέσα που διαθέτει. Ολόκληρο το προεδρικό σύστημα είναι συντονισμένο γύρω από την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου και ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να μην τις χάσει. Η προεκλογική ένταση είναι ένα κρίσιμο στοιχείο. Πολλοί θεωρούν ότι η Αγκυρα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στην Αθήνα ενόψει των ευρωεκλογών. Το σενάριο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες από τον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. είναι (ποικιλοτρόπως) διαχειρίσιμη, δημιουργεί μια αίσθηση πιθανής πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα.

Στην Αθήνα, πάντως, δεν κινούνται με αυτή την πυξίδα. Αντιθέτως, σε ανώτατο διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο αναλύεται ο τρόπος αντίδρασης σε περίπτωση που η Τουρκία όντως αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις, στέλνοντας μέσα στο καλοκαίρι ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για τον τρόπο της αντίδρασης. Αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθούν, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην Αθήνα, στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η συζήτηση δεν θα είναι σε καμία περίπτωση πολιτική και θα περιοριστεί σε ζητήματα όπως το μορατόριουμ κατά τη διάρκεια αργιών και μεγάλων εορτών, καθώς και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του θέρους. Στο τραπέζι θα τεθεί και η πιθανότητα ανταλλαγών σπουδαστών στις στρατιωτικές ακαδημίες των δύο χωρών, κάτι που βεβαίως έχει συζητηθεί ξανά. Σε στρατιωτικό επίπεδο, πάντως, ο «Θαλασσόλυκος» κυλάει δίχως ιδιαίτερες εντάσεις (παρά τις πάρα πολλές εναέριες παραβιάσεις), αλλά με υψηλότατη διαθεσιμότητα από την πλευρά των Τούρκων, κάτι που σημαίνει ότι η πολεμική μηχανή της γείτονος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Απρόβλεπτοι κίνδυνοι

Παράλληλα, σε Αθήνα και Λευκωσία είναι έκδηλη η ανησυχία για το ενδεχόμενο γενικότερης αναταραχής στη Μέση Ανατολή, η οποία θα οδηγήσει στην απότομη αύξηση των προσφυγικών ροών, ως εκ τούτου θα ασκήσει περαιτέρω πίεση σε όλους τους περιφερειακούς παίκτες. Η κατακόρυφη αύξηση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, η διαρκής τριβή με την Τουρκία, αλλά και το πολυαναμενόμενο αμερικανικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό ζήτημα, που ίσως περιέχει στοιχεία «δύσπεπτα» για τις περιφερειακές ισορροπίες, δημιουργούν κινδύνους οι οποίοι είναι απολύτως απρόβλεπτοι. Αυτές οι επερχόμενες εξελίξεις είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε πολύ προσεκτικά βήματα, προτού συγκροτήσει τη νέα κυβέρνησή του. Σε αυτό το παζλ ισορροπιών εντάσσεται, με βάση την αμερικανική οπτική γωνία, και η Ανατολική Μεσόγειος. Κάτι που στη Λευκωσία γνωρίζουν καλά. Οι ΗΠΑ επιθυμούν την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτικής αγοράς ενέργειας για την Ευρώπη και κάτι τέτοιο έγινε σαφές και κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προχθές ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Στην εκστρατεία διεθνοποίησης του προβλήματος που αποτελεί η τουρκική δράση μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ συμμετέχει ενεργά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες επαφές που είχε στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους αξιωματούχους.

Εβδομήντα ελικόπτερα στον Στρατό Ξηράς

Η ατμόσφαιρα έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δοκιμάζει και τις αντοχές των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Την εβδομάδα που πέρασε, ο Στρατός Ξηράς παρέλαβε 70 ελικόπτερα τύπου «Καϊόβα» και το Πολεμικό Ναυτικό ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion. Και οι δύο περιπτώσεις αφορούν, στην καλύτερη περίπτωση, ενδιάμεσες λύσεις για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από μια θεμιτή ισορροπία με την Τουρκία, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προμήθεια νέων φρεγατών ή κορβετών, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να προβάλλει τα δικαιώματά της αποτελεσματικά, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου, είναι ζωτικής σημασίας, κάτι που άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης επισημαίνει με κάθε ευκαιρία. Στις αρχές του επόμενου μήνα, ο κ. Αποστολάκης θα ταξιδέψει έως την Ουάσιγκτον και θα αναζητήσει τρόπους με τους οποίους η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, με όσο το δυνατόν πιο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή