Πολύφερνη νύφη του σχεδίου τιτλοποίησης της Eurobank η FPS

Πολύφερνη νύφη του σχεδίου τιτλοποίησης της Eurobank η FPS

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS είναι η πολύφερνη νύφη της ευρύτερης συναλλαγής με τις δύο τιτλοποιήσεις-μαμούθ ύψους 9,5 δισ. ευρώ που πραγματοποιεί η Eurobank, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Οι προσφορές που κατατέθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη για τα δύο χαρτοφυλάκια Pillar και Cairo, ύψους 2 και 7,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, τείνουν ουσιαστικά να ενοποιηθούν, στον βαθμό που το ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτικών funds μονοπωλεί η μεταβίβαση της FPS, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συναλλαγής του πακέτου Cairo.

Οσο μεγαλύτερο είναι το τίμημα που θα εξασφαλίσει η πώληση της FPS, τόσο πιο άνετα θα καλυφθεί μέρος από το κεφαλαιακό άνοιγμα που προκαλεί η μεταβίβαση του τμήματος των ομολογιών (mezzanine) σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που η τράπεζα έχει εγγράψει τα δάνεια που ενσωματώνουν οι εν λόγω ομολογίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την τιτλοποίηση του Pillar η ζημία εκτιμάται έως 180 εκατ. ευρώ, ενώ από την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo εκτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ. Με δεδομένη την κεφαλαιακή ενίσχυση των 907 εκατ. ευρώ που δίνει η απορρόφηση της Grivalia, το τίμημα πώλησης της FPS προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δύο τιτλοποιήσεων, δηλαδή του

• Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ, το mezzanine τμήμα είναι 300 εκατ. ευρώ και από αυτό το 95% θα δοθεί στους επενδυτές, και του

• Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ, το mezzanine τμήμα είναι 250 εκατ. ευρώ και από αυτό το 25% θα δοθεί στους επενδυτές.

Την πρόθεσή της να προκρίνει εκείνο το επενδυτικό σχήμα που θα επιλέξει το τριπλό πακέτο έχει αφήσει ανοικτή άλλωστε και η διοίκηση της Eurobank, η οποία πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι η τιτλοποίηση του Cairo «πάει πακέτο» με την πώληση ποσοστού από 50% έως και 80% της FPS.

Το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων (Pimco, LoneStar, Fortress, Elliot Management, Bain Capital Cerved και B2 Kapital) για την FPS δεν είναι τυχαίο, στον βαθμό που πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στη χώρα. Ηδη τα υπό διαχείριση δάνεια της FPS ανέρχονται σε 21 δισ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα ξεπεράσει περίπου τα 30 δισ. ευρώ, καθιστώντας την FPS τον απόλυτο κυρίαρχο στην αγορά των κόκκινων δανείων τα προσεχή χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο Cairo, προσήλθαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα, ενώ τρία ήταν τα επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν προσφορά για το σύνολο της συναλλαγής, δηλαδή τόσο για το χαρτοφυλάκιο Pillar όσο και για το χαρτοφυλάκιο Cairo σε συνδυασμό με την FPS. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει υπό ενιαίο πρίσμα, δηλαδή την προοπτική σε ένα επενδυτικό σχήμα να μεταβιβαστούν το τμήμα του mezzanine χαρτοφυλακίου τόσο του Pillar όσο και του Cairo. Η FPS αποτελεί αναμφισβήτητα το «καρότο» της συναλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή