Στη Γουατεμάλα «κρύβεται» η τελευταία ελπίδα της ΛΑΡΚΟ

Στη Γουατεμάλα «κρύβεται» η τελευταία ελπίδα της ΛΑΡΚΟ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πείραμα σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται το τελευταίο δίμηνο σε εξέλιξη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Περίπου 10.000 τόνοι μεταλλεύματος έχουν μεταφερθεί με πλοία από τη μακρινή Γουατεμάλα και πραγματοποιούνται δοκιμές εμπλουτισμού του μεταλλεύματος από τα κοιτάσματα της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συμβατότητα. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες, με τη μεταφορά από τη Γουατεμάλα τουλάχιστον άλλων 10.000 τόνων μεταλλεύματος, και εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, που μπορεί να αναστρέψει την πορεία προς τη χρεοκοπία.

Πίσω από αυτόν τον σχεδιασμό βρίσκεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας Telf AG με έδρα το Λουγκάνο της Ελβετίας. Πρόκειται για ρωσικών συμφερόντων εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993, με κύρια δραστηριότητα την εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων, η οποία το 2008 επεκτάθηκε στην εμπορία άνθρακα και το 2014 εισήλθε στην αγορά των σιδηροκραμάτων, με τη συνεργασία της Kazchrome, που αποτελεί τον παγκοσμίως δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό κραμάτων χρωμίου, με κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Καζαχστάν. Η Telf AG, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, είναι υπό τον έλεγχο του Ρώσου ολιγάρχη Στάνισλαβ Κοντρασόφ. Οι δραστηριότητες του Κοντρασόφ επεκτείνονται σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ο χρηματοπιστωτικός. Ωστόσο, οι αναφορές στα δημοσιεύματα που αφορούν αυτές τις δραστηριότητες δεν είναι πάντα θετικές, όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των «σκοτεινών» ολιγαρχών που εμφανίστηκαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Στελέχη της ελβετικής εταιρείας βρίσκονται σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Οι επαφές γίνονται απευθείας με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Επίσης, υπήρξαν συναντήσεις και με τη διοίκηση της ΔΕΗ, δεδομένης της συμμετοχής της επιχείρησης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ, των χρεών ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ της μεταλλευτικής βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ και της σύμβασης για την προμήθεια ρεύματος που υπέγραψαν στις αρχές Φεβρουαρίου οι δύο εταιρείες.

Η ίδια εταιρεία είχε δείξει ενδιαφέρον και βρισκόταν σε επαφές με τη ΔΕΗ για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες της «Κ» για το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές και με εταιρεία του Ισραήλ, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα. Ο όρος που έθεσε ο Ρώσος μεγιστάνας για τις δοκιμές εμπλουτισμού του μεταλλεύματος της ΛΑΡΚΟ με μετάλλευμα από τη Γουατεμάλα συνάντησε, αρχικά, έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους της εταιρείας, που παρ’ ολίγον να «κάψουν» το τελευταίο σχέδιο διάσωσης της προβληματικής βιομηχανίας. Μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας ωστόσο, οι αντιδράσεις υποχώρησαν και άνοιξε ο δρόμος για να μπει το κοίτασμα της Γουατεμάλας στις υψικαμίνους της ΛΑΡΚΟ.

Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί με τη ρωσική εταιρεία είναι, στην περίπτωση που το πείραμα με τον εμπλουτισμό του κοιτάσματος πετύχει, τότε η Telf θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο business plan και, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., θα προχωρήσει οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε εγκρίνει η Κομισιόν το 2014. Η συναίνεση της Κομισιόν ωστόσο δεν θεωρείται πλέον δεδομένη, αφού η Ελλάδα το 2015, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέτρεψε το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έδινε διέξοδο και στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων, και πλέον η χώρα έχει καταδικαστεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Νοέμβριος 2017) για τη μη ανάκτησή τους. Το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που καλείται να επιστρέψει η ΛΑΡΚΟ με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέρχεται σε 135,8 εκατ. ευρώ. Από τον Νοέμβριο του 2017 η ΛΑΡΚΟ βαδίζει στον δρόμο της χρεοκοπίας, με τις υποχρεώσεις έναντι τρίτων συνεχώς να αυξάνονται. Τον Δεκέμβριο πέρυσι η ΔΕΗ απείλησε να κατεβάσει τον διακόπτη λόγω της αδυναμίας της εταιρείας να ανταποκριθεί στις ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών και εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος, εξέλιξη που τελικά απεφεύχθη με παρέμβαση του εποπτεύοντος υπουργού Γιώργου Σταθάκη. Ετσι η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα με έξοδα της ΔΕΗ, η οποία εν μέσω προεκλογικής περιόδου υποχρεώθηκε να υπογράψει σύμβαση παρέχοντάς της γενναίες εκπτώσεις στην τιμή της προμήθειας, που φτάνουν στο 24%, έναντι εγγυήσεων που, στον βαθμό που τηρηθούν, θα διασφαλίζουν μόνο την αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών. Πέραν των χρεών της στη ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2015 εμφάνιζε ζημίες ύψους 79,3 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας στο τέλος της ίδιας χρονιάς ήταν 481,45 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή