Πολυτέλεια εν πλω

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σαλόνι πολυτελών σκαφών αναψυχής Mediterranean Yacht Show πραγματοποιήθηκε για έκτη χρονιά στο Ναύπλιο, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Ο θαλάσσιος τουρισμός πολυτελείας, ένας από τους πιο υγιείς και δυνατούς οικονομικά κλάδους του ελληνικού τουρισμού, συνδέεται άμεσα με την ετήσια έκθεση Mediterranean Yacht Show (MEDYS), που φιλοξενείται στο Ναύπλιο. Η διοργάνωση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού, χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει και εξελίσσεται σε σημαντικό γεγονός για τον θαλάσσιο τουρισμό της χώρας μας, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Το έκτο συνεχόμενο ραντεβού για τους λάτρεις του yachting δόθηκε από τις 4 έως τις 8 Μαΐου στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Αργολίδας, με 102 εγγεγραμμένες θαλαμηγούς, που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για περισσότερους από 450 charter brokers (σ.σ. εμπορικούς επισκέπτες εξειδικευμένους στη ναύλωση γιοτ) από 31 χώρες. Η έκθεση αφορά αποκλειστικά επανδρωμένα επαγγελματικά πολυτελή σκάφη αναψυχής που προορίζονται για ναύλωση και δίνει την ευκαιρία στους brokers να τα δουν από κοντά και να περάσουν λίγο χρόνο με τα πληρώματά τους, με στόχο να τα προτείνουν στη συνέχεια στους πελάτες τους.

«Η Ελλάδα μπορεί να βιώνει για αρκετά χρόνια μια δύσκολη πραγματικότητα, αλλά η βαριά βιομηχανία της, που είναι ο τουρισμός, ευτυχώς αναπτύσσεται, και ο θαλάσσιος τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος. Από περσινή μελέτη του ΣΕΤΕ προκύπτει πως ο κλάδος του yachting προσφέρει δουλειά σε 25.150 εργαζομένους (ναυτικούς, ναυτεργάτες και παραπλήσια επαγγέλματα) με άμεσο και έμμεσο αποτέλεσμα 2.120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού, Μιχάλης Σκουλικίδης, κατά την τελετή των εγκαινίων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου, κ.ά. Η δεξίωση που ακολούθησε έγινε, όπως κάθε χρόνο, στο Κάστρο του Παλαμηδίου.  

    

Πρώτη σε συμμετοχές σκαφών

Σε μόλις έξι χρόνια, το MEDYS έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις στον χώρο του charter yachting διεθνώς, σημειώνοντας τις περισσότερες συμμετοχές σκαφών στον κόσμο. Η Βαρκελώνη, στο φετινό 31ο έτος της διοργάνωσής της, κατέγραψε 60 συμμετοχές, ενώ εκείνη της νήσου Αντίγκουα της Καραϊβικής, που πραγματοποιείται τα τελευταία 57 χρόνια, είχε πέρυσι 83 συμμετοχές. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Σκουλικίδης, η Ελλάδα διαθέτει τον τρίτο παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στόλο θαλαμηγών μήκους άνω των 40 μ. Ιδιαιτερότητα της έκθεσης του Ναυπλίου είναι ότι μπορούν να συμμετάσχουν μόνο γιοτ με ελληνική σημαία ή με ξένη σημαία αλλά ελληνική επαγγελματική άδεια. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, αλλά ότι τα σκάφη που ναυλώνονται στη χώρα μας υποχρεούνται να τηρούν τη σχετική νομοθεσία. Είναι μια δικλίδα ασφαλείας για την αποτροπή της παράνομης ναύλωσης και την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού.

Πολυτέλεια εν πλω-1

Ο Μιχάλης Σκουλικίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού, στα εγκαίνια της διοργάνωσης. (Φωτογραφία: © Studio Reskos)

Η Fiona Maureso, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, καθώς έχει τελέσει και πρόεδρος της Διεθνούς  Ένωσης Θαλάσσιου Τουρισμού (MYBA), επισκέφτηκε την έκθεση, εκπροσωπώντας ως charter broker την εταιρεία Northrop & Johnson. Αυτό που βρήκε ενδιαφέρον στο Mediterranean Yacht Show είναι ότι «οι καπετάνιοι και οι μάνατζερ των σκαφών εμπλέκονται σε έναν δημιουργικό διάλογο με τους brokers προς όφελος όλων. Ο ελληνικός στόλος πολυτελών σκαφών αναψυχής είναι ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών και επανδρωμένος από ανθρώπους με μεγάλες επιδεξιότητες. Σε αυτό έχει συμβάλει και η συγκεκριμένη έκθεση. Οι καπετάνιοι και τα πληρώματα είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και σε θέση να αναδείξουν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η όμορφη αυτή χώρα».

Ο Sergey Delesalle, διευθυντής της ρωσικής εταιρείας ναυλώσεων και πωλήσεων Delesalle Yachts Ltd., xαρακτήρισε την έκθεση ως την «πιο δημοκρατική»! «Η όλη ατμόσφαιρα είναι πιο φιλική και ο κόσμος αναμειγνύεται με φυσικότητα. Σε άλλες εκθέσεις οι ιδιοκτήτες θαλαμηγών δημιουργούν τη δική τους παρέα, άλλη οι brokers, άλλη οι προμηθευτές κ.ο.κ. Είναι πιο ευχάριστη η ελληνική διοργάνωση», καταλήγει.  

 

Άλλο σημαντικό πλεονέκτημά της είναι η τοποθεσία της. Η ιστορική πόλη του Ναυπλίου έχει αποδειχθεί ιδανική και ιδιαίτερα φιλόξενη. Σε αντίθεση με άλλες εκθέσεις, το λιμάνι παραχωρείται αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό, τα σκάφη είναι δεμένα το ένα δίπλα στο άλλο και το yacht show είναι πιο λειτουργικό για τους επισκέπτες.    

Το MEDYS πλαισίωσαν 34 περίπτερα με προϊόντα θαλάσσης και είδη πολυτελείας, όπως έπιπλα, παιχνίδια θαλάσσης, οπτικά είδη, ετικέτες κρασιών και σαμπάνιας κ.ά. Ανάμεσα στις παράλληλες εκδηλώσεις, ιδιαίτερα δημοφιλής είναι κάθε χρόνο ο διαγωνισμός Chefs’ Competition 2019, όπου ταλαντούχοι σεφ αναδεικνύουν τις δυνατότητές τους. Φέτος, ανάμεσα στους κριτές ήταν ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin σεφ του εστιατορίου «Σπονδή», Άγγελος Λάντος, και ο σεφ των εστιατορίων Nikkei (Αθήνα), Pacific (Monte Carlo) και Ritz Carlton (Valencia), Θάνος Στασινός.

H Μεσόγειος αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό θαλαμηγών και η χώρα μας, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, βρίσκεται στην κορυφή της επισκεψιμότητας, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Στον κόσμο του yachting, τα νέα τρέχουν από στόμα σε στόμα και οι τάσεις διαμορφώνονται αντίστοιχα. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Περπατάμε στο λιμάνι με τον Chris Patrick, που έχει έρθει από τη Φλόριντα ως charter broker της εταιρείας CKIM Group Inc., και κάθε λίγο σταματάμε για να χαιρετήσει κάποιον. «Η έκθεση ακούγεται όλο και περισσότερο. Φέτος βλέπω πολλούς συναδέλφους που την επισκέπτονται για πρώτη φορά. Αυτό είναι πολύ καλή ένδειξη για τη φήμη και την ισχύ της», δηλώνει χαμογελαστός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή