Τραμπ: Αν το Ιράν θέλει να πολέμησει αυτό θα σημάνει το επίσημο τέλος του

Τραμπ: Αν το Ιράν θέλει να πολέμησει αυτό θα σημάνει το επίσημο τέλος του

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν θα φέρει το «τέλος» της μεσανατολικής χώρας, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μία χρονική στιγμή που οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν οξυνθεί σημαντικά.

«Αν το Ιράν θέλει να πολέμησει, αυτό θα σημάνει το επίσημο τέλος του Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος με κοινοποίηση του στο Twitter την Κυριακή, υπαγορεύοντας στην Τεχεράνη «να μην απειλήσουν ποτέ ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η σκληρή δήλωση του Αμερικανού προέδρου αποτελεί μία ξεκάθαρη αλλαγή στάσης από την πλευρά του, καθώς τις τελευταίες μέρες είχαν προηγηθεί αρκετές προσπάθειες εκ μέρους των ΗΠΑ, να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Ενδεικτικά, σε συνέντευξη του στο Fox News, ο Τραμπ δήλωσε ότι παρότι είναι αποφασισμένος να εμποδίσει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, δεν επιθυμεί μία πολεμική σύγκρουση με το Ιράν. «Δεν είμαι κάποιος που θέλει να πάει σε πόλεμο, γιατί ο πόλεμος πλήττει τις οικονομίες και πιο σημαντικά, σκοτώνει ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εντούτοις, την ίδια στιγμή, έχει αυξηθεί η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων στον Περσικό Κόλπο, λόγω των αυξημένων εντάσεων των τελευταίων ημερών. Το τελευταίο επεισόδιο που ενίσχυσε τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν το σαμποτάζ σε τέσσερα τάνκερ στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για το οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη, κάτι το οποίο εκείνη αρνείται. Ακόμη, μία ρουκέτα που έπληξε ένα εγκαταλελειμένο κτίριο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης την Κυριακή, οδήγησε σε μία σκληρή ανακοίνωση από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν υπεύθυνο το Ιράν «αν επιθέσεις σαν και αυτή πραγματοποιηθούν από τις δυνάμεις – δορυφόρους του» (σιιτικές πολιτοφυλακές που δρουν στη χώρα).

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ τόνισε με ανακοίνωση του, ότι «τέτοιες απειλές για γενοκτονία δεν πρόκειται να τελειώσουν το Ιράν». Ωστόσο, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος, και ο ίδιος προσπάθησε να δώσει τέλος στις ανησυχίες για μία πιθανή πολεμική σύγκρουση στην περιοχή, με δηλώσεις που πραγματοποίησε το Σάββατο. «Δεν θα υπάρξει πόλεμος, καθώς ούτε εμείς θέλουμε πόλεμο, ούτε κανείς έχει την αυταπάτη ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το Ιράν στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή