Μεγάλες τράπεζες τοποθετούν 260 εκατ. δολ. στο επενδυτικό ταμείο της Τσεχίας

Μεγάλες τράπεζες τοποθετούν 260 εκατ. δολ. στο επενδυτικό ταμείο της Τσεχίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι Societe Generale SA, UniCredito SpA, Erste Group Bank και KBC Groep NV και συγκεκριμένα οι θυγατρικές τους στην Τσεχία θα καταβάλουν από κοινού 260 εκατ. δολάρια σε κρατικό επενδυτικό ταμείο που ίδρυσε η συντηρητική κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις. Η είδηση έδωσε ώθηση στις μετοχές των τσεχικών τραπεζών, ενώ την ίδια στιγμή ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe600 Banks υποχωρούσε κατά 1,8%.  Την είδηση ανακοίνωσε χθες ο Τόμας Σάλομον, διευθύνων σύμβουλος της Erste Ceska Sporitelna AS, δηλώνοντας εκ μέρους των τσεχικών τραπεζών ότι «είναι έτοιμες να επενδύσουν έξι δισ. τσεχικές κορώνες» στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τσεχίας. Προσέθεσε μάλιστα πως, κατόπιν συνεννόησης με τον Τσέχο πρωθυπουργό, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «το κρατικό αναπτυξιακό ταμείο είναι η καλύτερη λύση για να διασφαλιστεί η μελλοντική ευημερία της Δημοκρατίας της Τσεχίας». Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να υπογραμμίσει πως επιθυμία και ελπίδα της κυβέρνησης είναι «να προσχωρήσουν σύντομα στο σχήμα και να συνδράμουν το κρατικό επενδυτικό ταμείο και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την ευημερία στη Δημοκρατία της Τσεχίας». Η συνδρομή στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί αναπτυξιακά δημόσια έργα, δεν αποτελεί, πάντως, πρωτοβουλία των ξένων τραπεζών ούτε αντανακλά κάποιο γνήσιο ενδιαφέρον τους για τη μελλοντική πορεία της τσεχικής οικονομίας. Αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης με τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ειδικότερα, είναι η εναλλακτική που δόθηκε στις ξένες τράπεζες προκειμένου να μην υποστούν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ανάλογη εκείνης που έχει επιβληθεί στις τράπεζες των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Οι τράπεζες Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και πολύ πιο προσφάτως της Ρουμανίας κατέγραψαν μείωση των κερδών τους και πτώση των μετοχών τους όταν τους επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι. Σημειωτέον μάλιστα πως προ ετών η πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης της Ουγγαρίας την είχε φέρει σε σύγκρουση με το ΔΝΤ, με το οποίο είχε συνάψει δανειακή σύμβαση. Στην περίπτωση της Τσεχίας, μια τακτική ετήσια συνδρομή στο επενδυτικό ταμείο της χώρας ήταν ιδέα του τσεχικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό της κυβέρνησης Μπάμπις.  Αρχικά ο πρωθυπουργός είχε προβάλει αντιρρήσεις και η τύχη του μέτρου ήταν αβέβαιη. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, οι τράπεζες της Τσεχίας είδαν να υποχωρούν οι μετοχές τους και η χρηματιστηριακή τους αξία όταν διέρρευσε πως ο Αντρέι Μπάμπις άρχισε να ενδίδει στις πιέσεις των Σοσιαλδημοκρατών. Στη συνέχεια, όμως, η αντίδραση της αγοράς άλλαξε και φαίνεται να επικροτεί το μέτρο, ίσως ως λιγότερο επιζήμιο από την πρόσθετη φορολογία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή