Συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και παραβιάσεις

Συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και παραβιάσεις

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες αντιπροσωπεία Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι μέχρι την Παρασκευή θα συνομιλήσουν με Ελληνες συναδέλφους τους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με την παρουσία διπλωματών και από τις δύο χώρες. Οι συζητήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο ορισμένα πρακτικά μέτρα που συνδέονται με το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και, κυρίως, το μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο σε Σαββατοκύριακα, αργίες και δύο θερινούς μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο), δίχως να εισέλθουν σε ζητήματα πολιτικής. Παρά την έναρξη αυτών των τεχνικών συνομιλιών καταγράφηκαν και χθες ορισμένες παραβιάσεις, δίχως ωστόσο να πετάξουν τουρκικά μαχητικά (από ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας).

Την ίδια στιγμή, αυτή τη φορά διά στόματος του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο, απευθύνονται προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ολα αυτά καταγράφονται τη στιγμή που οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι Τούρκοι δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις με το «Φατίχ», λόγω της απροθυμίας των ξένων πληρωμάτων να συνεργαστούν με την ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων) σε μια συγκυρία που οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τυγχάνουν μηδενικής διεθνούς κατανόησης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε χθες τη στάση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ «τυχοδιωκτική», απευθύνοντας, παράλληλα, πρόσκληση προς την Αγκυρα «να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να αφήσει αυτή τη συμπεριφορά, που δεν οδηγεί πουθενά». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε (ρ/σ News24/7) ότι «όλες οι χώρες άλλωστε έχουν κάτσει στο τραπέζι και δεν λειτουργούν αυτοβούλως. Ας μην κινδυνολογούμε πάντως, πιστεύω πως ο Ερντογάν δεν θα αποτολμήσει έρευνες στα χωρικά ύδατα της χώρας μας». Στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος –λόγω επανάληψης των εκλογών για την Κωνσταντινούπολη– σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, το Σάββατο πρακτικά είπε ότι η εμπλοκή της Αγκυρας σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής είναι περίπου αυτονόητη. «Ακόμη και αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Συρίων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων ή ακόμη και αν νομίζουν ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων ή το ζήτημα της Βόρειας Αφρικής των Λίβυων ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», είπε, χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Ο κ. Μπαρνιέ, πάντως, από τη Λευκωσία επανέλαβε την ετοιμότητα της Ε.Ε. να αντιδράσει καταλλήλως σε περίπτωση που η Αγκυρα προχωρήσει στην παράνομη γεώτρηση που έχει προαναγγείλει. Τέλος, χθες, το υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε δεκαήμερη στρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή δυνάμεων της Κύπρου και του Ισραήλ, που ξεκίνησε χθες και θα εξελιχθεί στον αέρα και στο έδαφος του νησιού.

«Θα υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο»

Τα σύνορα, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το έδαφος της Ελλάδας ταυτίζονται με αυτά της Ε.Ε., τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κατά την επίσημη παρουσίαση και ένταξη στην προεδρική φρουρά της εθνικής παραδοσιακής ενδυμασίας του «βρακοφόρου του Αιγαίου». Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι Ελληνες είναι αποφασισμένοι για την υπεράσπιση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Θα το κάνουμε, όμως, πολύ περισσότερο, γιατί σήμερα πια δεν είμαστε μόνοι μας. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και τη συμπαράστασή τους, όπως επίσης τη συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ». Αυτό, είπε ο κ. Παυλόπουλος, «πρέπει να είναι σαφές προς τη γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον. Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και η υπεράσπιση της ελευθερίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή