Οριστικό τέλος σε δώρα και επίδομα αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους

Οριστικό τέλος σε δώρα και επίδομα αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάκλητα έκλεισε το θέμα της περικοπής των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους μετά την απόφαση που έλαβε σε συνεδρίαση η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας ότι οι περικοπές αυτές είναι νόμιμες και συνταγματικές και απορρίπτοντας τα αιτήματα που είχαν τεθεί για καταβολή και αναδρομικών.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, που αποτελεί δικαστική ανατροπή των όσων μέχρι πρόσφατα είχαν κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο, αλλά και από το αρμόδιο τμήμα του που παρέπεμψε την υπόθεση λόγω μείζονος σπουδαιότητας στην Ολομέλεια, κλείνει το θέμα των δώρων και του επιδόματος αδείας, που είχαν κοπεί με νόμο του 2012, και έκτοτε η υπόθεση είχε απασχολήσει δικαστικά και κατ’ επανάληψη, ενώ είχε ανοίξει και ο δρόμος για καταβολή αναδρομικών για τα κομμένα δώρα και το επίδομα άδειας τουλάχιστον για μετά το 2015, τα οποία επίσης μετά τη χθεσινή απόφαση δεν πρόκειται να καταβληθούν.

Η χθεσινή απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό και υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως ήταν φυσικό, από τους ανώτατους δικαστές, είχε ξεκινήσει όταν με παλιότερη απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι οι περικοπές σε δώρα και επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους ήταν αντισυνταγματικές, δεν ήταν δηλαδή νόμιμες για μετά το 2012.

Η απόφαση αυτή, που δημοσιεύθηκε τελικά το 2015, άνοιξε τον δρόμο για σωρεία προσφυγών από δημοσίους υπαλλήλους που ζητούσαν δύο πράγματα. Πρώτον, να πάρουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας στο εξής, και αναδρομικά από το 2012 οπότε βγήκε η απόφαση του ΣτΕ, ή τουλάχιστον από το 2015, που δημοσιεύθηκε, έως και σήμερα τα ποσά που έχασαν από τις περικοπές τους, ως αναδρομικά.

Η δικαστική ανατροπή

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που δικαιώνει τη λογική των περικοπών και πάντως δεν την ανατρέπει, καθορίζει το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, για το σήμερα ενώ αποκλείει την καταβολή αναδρομικών, τα οποία αν επρόκειτο να δοθούν θα αποτελούσαν ένα σημαντικό ποσό που θα αποτελούσε βάρος και θα προκαλούσε πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανώτατοι δικαστικοί αποφάσισαν αμετάκλητα ότι οι περικοπές δώρων και επιδόματος αδείας καλώς είναι καμωμένες, ανατρέποντας την απόφαση που είχε λάβει πρωτύτερα, πριν από ένα χρόνο, το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της επανόδου των δώρων και του επιδόματος και της καταβολής των αναδρομικών, οδηγώντας την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Τι είχε πει τότε το τμήμα του ΣτΕ; Είχε αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών αυτών με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγομένων, ειδικότερα δε θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

Και είχαν τότε προσθέσει οι σύμβουλοι Επικρατείας του ΣΤ΄ τμήματος ότι τα επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από τον μισθό του καθενός. Ηρθε όμως η Ολομέλεια, στην οποία εισηγήθηκε η Ελένη Παπαδημητρίου, και αποφάσισε διαφορετικά, παρά το γεγονός ότι η εισήγηση της κυρίας Παπαδημητρίου ήταν υπέρ της επανόδου των δώρων και του επιδόματος αδείας.

Ειδικότερα, η εισηγήτρια επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ επιχειρηματολόγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών για το Δημόσιο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που παρέχει δέσμη μέτρων για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών».

Ομως, η εισήγηση δεν έγινε δεκτή και η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών αποφάσισε ναι στις περικοπές των δώρων και όχι στα αναδρομικά, απόφαση που πέραν των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποκλείεται να ασκήσει επιρροή και γενικότερα για τις τωρινές παροχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή