Αποφυλακίζεται ο Ρωμανός

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφυλακίζεται μετά τη χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος έχει καταδίκες με πολυετείς καθείρξεις τόσο για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών όσο και για ληστεία που είχε διαπράξει τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με τρία ακόμη άτομα στο Βελβεντό Κοζάνης. Η αποφυλάκισή του δρομολογήθηκε, όταν το δικαστήριο μείωσε την ποινή του από 18 χρόνια σε 14, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στη φυλακή και αξιοποιώντας πρόσφατη απόφαση που έλαβε επί του θέματος ο Αρειος Πάγος.

Ο Νίκος Ρωμανός, που είναι στη φυλακή περίπου έξι χρόνια, είχε προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο όταν το εφετείο που τον δίκασε δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 18 ετών. Ζήτησε τότε από τον Αρειο Πάγο να ικανοποιήσει το αίτημά του, επικαλούμενος ότι, όντας στη φυλακή, τελείωσε το λύκειο, μπήκε σε ΤΕΙ, παρακολουθεί μαθήματα και κάνει καλή χρήση των εκπαιδευτικών αδειών που του χορηγούνται. Το αίτημά του έγινε δεκτό από τον Αρειο Πάγο, η απόφαση του οποίου επηρέασε καθοριστικά και τη χθεσινή δικαστική κρίση. Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ρωμανός, πέραν της καταδίκης των 18 ετών που τώρα μειώθηκε σε 14 για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών το 2012, έχει μία ακόμη καταδίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό, για την οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 χρόνων.

Θέμα ημερών

Η αποφυλάκισή του είναι θέμα ημερών, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν διαδικαστικά θέματα, ενώ ο ίδιος είχε αθωωθεί στο παρελθόν από την κατηγορία ότι μετείχε στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς».

Σήμερα συνεδριάζει το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου για να λάβει κρίσιμη απόφαση για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα μετά την αναίρεση που ασκήθηκε από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά της απόφασης των δικαστών του Βόλου, οι οποίοι –για δεύτερη φορά– αρνήθηκαν να του δώσουν νέα άδεια. Στη συνεδρίαση του τμήματος θα παραστεί η ίδια η κ. Δημητρίου που άσκησε και την αναίρεση, μετά την άρνηση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που είχε χρεωθεί την υπόθεση και αρνήθηκε να το πράξει.

Η απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδος και αν το τμήμα κάνει δεκτή την αναίρεση, τότε η υπόθεση θα επανεξεταστεί αυξάνοντας τις πιθανότητες να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα και, επιπλέον, στο εξής να μπορεί να λαμβάνει άδειες χωρίς προβλήματα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την αναίρεση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, και οι πολυϊσοβίτες τύπου Κουφοντίνα –δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι– δικαιούνται αδείας. Το αντίθετο έχουν αποφασίσει για δύο συνεχείς φορές τα δικαστικά συμβούλια του Βόλου με σύμφωνη γνώμη και των εισαγγελέων, κρίνοντας επιπλέον ότι επί της ουσίας ο συγκεκριμένος κρατούμενος είναι αμετανόητος και επικίνδυνος να διαπράξει τα ίδια και δεν πρέπει να βγει.

Πάντως, στήριξη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρείχαν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου όσο και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στο οποίο περιλαμβάνεται και η άσκηση αναίρεσης κατά βουλευμάτων και δικαστικών αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή