Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/05/19)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέφυγε την Πτολεμαΐδα για κάθε ενδεχόμενο

Η μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας δεν αξιοποιήθηκε τελικά, όπως είχε σχεδιασθεί, για τυμπανουκρουσίες περί μεγάλης επένδυσης της ΔΕΗ κατά την επίσκεψη του περασμένου Σαββάτου του πρωθυπουργού στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Οχι ότι δεν είναι μεγάλη επένδυση, αφού ο συμβολαιοποιημένος προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ, και από ό,τι συζητείται θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. λόγω καθυστερήσεων. Συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό με ανοικτή επιστολή να μην περάσει από την Πτολεμαΐδα αν δεν έχει διασφαλίσει αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος για τη μονάδα, χωρίς τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι θα καταστεί ζημιογόνος. Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε στο να ανακοινώσει από την Κοζάνη ότι θα επεκτείνει το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος που θεσπίστηκε τον Ιανουάριο του 2018 για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Το ειδικό τιμολόγιο παρέχει έκπτωση 45% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου ή 27% επί του συνολικού λογαριασμού για καταναλώσεις έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

Με ντιζελάμαξες πηγαίνουν τα εμπορεύματα

Με ντιζελάμαξες εκτελούνται οι εμπορευματικές μεταφορές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο δίκτυο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Η απουσία επαρκούς ηλεκτρικής ισχύος στο κομμάτι που παραδόθηκε άρον άρον προεκλογικά αφήνει απέξω τις εμπορευματικές μεταφορές, που καταπονούν τα συστήματα παροχής ισχύος έλξης στο δίκτυο. Γι’ αυτό άλλωστε και οι επιβατικές αμαξοστοιχίες επιβραδύνουν στο επίμαχο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός. Ετσι, για να κάνει το «κομμάτι» της η κυβέρνηση μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, μολύνουμε το περιβάλλον και αυξάνεται το εμπορευματικό κόστος.

Αρχισαν τα όργανα και στο Καστέλλι

Ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εργασίες και «άρχισαν τα όργανα» για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Χθες, με σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις και διαμαρτύρεται για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που αφορούν τη διενέργεια των απαραίτητων ανασκαφών και γενικότερα την άσκηση προστασίας των αρχαιοτήτων στην περιοχή του έργου του νέου αεροδρομίου».  Προειδοποιεί, δε, ότι «δεν θα επιτρέψει καμία υποχώρηση και καμία έκπτωση αναφορικά με την προστασία, ασφάλεια και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, και θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων σε περίπτωση που θα συναντήσουν εμπόδια».

Κρατάει τη θυγατρική στην Αφρική η Coca-Cola

H απόφαση της The Coca-Cola Company να διατηρήσει το πλειοψηφικό μερίδιο της Coca-Cola Beverages Africa άσκησε πιέσεις στη μετοχή της Coca-Cola HBC, καθώς έβαλε τέλος στις προσδοκίες του ελληνικού ομίλου για την απόκτηση του αφρικανικού εμφιαλωτή αναψυκτικών. Ενδοσυνεδριακά, όταν και έγινε γνωστή η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας, η μετοχή της Coca-Cola στο ταμπλό του Χ.Α. βρέθηκε έως και στο -8%, ενώ έκλεισε στο -5,64% και στα 30,79 ευρώ. H Coca-Cola HBC που έχει ήδη δραστηριότητες στη Νιγηρία, εδώ και πολύ καιρό προσπαθούσε να ενισχύσει την παρουσία της στην Αφρική, κάτι στο οποίο μεταξύ άλλων είχε στηριχθεί και η ισχυρή απόδοση της μετοχής της στο ταμπλό.

Απέχει ακόμη αρκετά η επενδυτική βαθμίδα

Τον μακρύ δρόμο που έχει η Ελλάδα ως προς την επιστροφή στην κανονικότητα υπογραμμίζουν οι FT, επισημαίνοντας πως, παρά την πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων φέτος, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία απέχει χρόνια ακόμη, καθώς το χρέος προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό και η ανάπτυξη αργή. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη αγορά με πιστοληπτική διαβάθμιση «junk» δεν της επιτρέπει να συμπεριληφθεί στους σημαντικούς ομολογιακούς δείκτες που παρακολουθούν οι επενδυτές. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο, θα ξαναμπεί στον κόσμο αυτών των δεικτών, αλλά αυτό μπορεί να πάρει από δύο έως πέντε χρόνια, σημειώνει ο Ρόμπερτ Τιπ, επικεφαλής επενδύσεων στην PGIM Fixed Income. «Το διάστημα αυτό, τα ελληνικά spreads θα παραμείνουν υψηλά σε σχέση με τα θεμελιώδη, ενώ η χώρα θα προσπαθεί να ανέβει βαθμίδες ώστε να φτάσει στην επενδυτική κατηγορία. Το υψηλό spread σε σχέση με τα ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης θα διατηρηθεί πιθανότατα για πολύ καιρό ακόμη», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή