Απρόβλεπτο πολιτικό παιχνίδι στην Αυστρία

Απρόβλεπτο πολιτικό παιχνίδι στην Αυστρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Θα κατορθώσει το Λαϊκό Κόμμα του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς να αποστασιοποιηθεί αρκετά από τον μέχρι χθες κυβερνητικό εταίρο του, το ακροδεξιό FPOe ή μήπως η κατρακύλα του FPOe θα παρασύρει και τον ίδιο τον Κουρτς; Το πολιτικό παιχνίδι στην Αυστρία γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτο, με τους Σοσιαλδημοκράτες να υποστηρίζουν ότι δεν θα χορηγήσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, αν δεν παραιτηθεί και ο ίδιος ο Κουρτς. Το ωστικό κύμα από τη «βόμβα» της Παρασκευής, με την κυκλοφορία του βίντεο που κατεδάφισε την εικόνα του FPOe ως κόμματος που δήθεν πολεμά τη διαφθορά, εξαπλώνεται.

Aφού απέπεμψε τους υπουργούς του FPOe, o Συντηρητικός καγκελάριος Κουρτς επιδιώκει να πάει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, αντικαθιστώντας τους αποπεμφθέντες με τεχνοκράτες. Ομως, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες δεν είναι διατεθειμένοι να του κάνουν τη χάρη και ζητούν παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης (δηλαδή και των υπουργών του Λαϊκού Κόμματος) και διορισμό τεχνοκράτη υπηρεσιακού καγκελαρίου. Η μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης θα δοθεί τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές.

«Δεν πιστεύω ότι, αν ο Κουρτς χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, έχει τελειώσει», σημείωσε ο Αυστριακός πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ. «Θα κατορθώσει να παραμείνει επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και μπορεί στις εκλογές να πάρει και ψήφους από το FPOe», προσέθεσε. «Αλλα φυσικά είναι αποδυναμωμένος και η οικοδόμηση του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι σε κάθε περίπτωση δύσκολη».

Εν τω μεταξύ, στις παράπλευρες απώλειες της υπόθεσης συγκαταλέγεται και ο γάμος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, του τέως επικεφαλής του FPOe, ο οποίος εξαναγκάστηκε το Σάββατο σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος και το αξίωμα του αντικαγκελαρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του, ο 50χρονος Στράχε στράφηκε με δάκρυα στα μάτια στην οθόνη και ζήτησε συγγνώμη και από τη σύζυγό του. Η 31χρονη Φιλίπα Στράχε, όμως, φαίνεται ότι δεν πήρε καθόλου αψήφιστα το βίντεο, στο οποίο ο Στράχε εμφανίζεται όχι μόνο να προσφέρει αναθέσεις δημοσίων έργων σε Ρωσίδα που εμφανιζόταν διατεθειμένη να ενισχύσει με «μαύρο» χρήμα το κόμμα, αλλά και να τη γλυκοκοιτάζει, κάνοντας πικάντικα σχόλια σεξουαλικής φύσης.

Το βίντεο στη βίλα στην Ιμπιζα γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2007, λίγους μήνες μετά τον γάμο του Στράχε, ενώ, σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, προχθές η Φιλίπα Στράχε πήρε τον έξι μηνών γιο του ζευγαριού και επέστρεψε στο πατρικό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή