Αλλες «παρεμβάσεις» και κενά ασφαλείας στη Βουλή

Αλλες «παρεμβάσεις» και κενά ασφαλείας στη Βουλή

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή ήταν η πέμπτη φορά κατά τα τελευταία χρόνια που η φρουρά της Βουλής πιάνεται στον ύπνο. Μόνον η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» έχει πραγματοποιήσει τρεις «παρεμβάσεις» στο κτίριο του Κοινοβουλίου από την άνοιξη του 2015 μέχρι σήμερα. Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2015, όταν πρόεδρος της Βουλής ήταν η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τότε, 20 μέλη της αναρχικής ομάδας είχαν καταφέρει να φθάσουν στο περιστύλιο της Βουλής, να αναρτήσουν πανό και να πετάξουν φέιγ βολάν πριν προσαχθούν από την αστυνομία. Αφορμή για εκείνη τη δράση της ομάδας ήταν η απεργία πείνας των κρατουμένων για τρομοκρατία που αντιδρούσαν στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ΄) στον Δομοκό. Οι 20 προσαχθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ η πρόεδρος της Βουλής, όταν είχε κληθεί να σχολιάσει το συμβάν, είχε απευθύνει το εξής ερώτημα στους δημοσιογράφους: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;».

Κάτι αντίστοιχο επαναλήφθηκε τον Ιούλιο του 2017, όταν και πάλι 30 μέλη του «Ρουβίκωνα» κατάφεραν να φθάσουν μέχρι το περιστύλιο της Βουλής και να πετάξουν φυλλάδια, αυτή τη φορά με συνθήματα για την «υπόθεση της Ηριάννας». Τα μέλη της συλλογικότητας είχαν προσαχθεί· ωστόσο, κατόπιν συνεννόησης του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, λίγη ώρα αργότερα είχαν αφεθεί ελεύθερα. Τον Μάιο του 2017, η έκρηξη παγιδευμένου δέματος στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου είχε αναδείξει τα κενά στις διαδικασίες ασφαλείας του Κοινοβουλίου. Κι αυτό διότι ο φάκελος-βόμβα είχε τυπικά ελεγχθεί στη Βουλή, χωρίς όμως οι αστυνομικοί της φρουράς να εντοπίσουν το περιεχόμενό του. Μάλιστα, ενώ είχε καταγραφεί σε κάμερα η μετάβαση στη Βουλή του αστυνομικού προσωπικής ασφάλειας του κ. Παπαδήμου, οι αξιωματικοί που υπηρετούν στο Κοινοβούλιο είχαν προσπαθήσει να διαψεύσουν ότι ο επίμαχος φάκελος είχε περάσει από τις X-ray του Κοινοβουλίου.

Το αποκορύφωμα, πάντως, ήταν όταν, τον Οκτώβριο του 2018, ο μεθυσμένος οδηγός ενός παλιού Fiat Panda είχε καταφέρει καταδιωκόμενος να φθάσει από την Αττική Οδό στην πλατεία Συντάγματος και να… παρκάρει το αυτοκίνητό του κυριολεκτικά στην είσοδο του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή