Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/05/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aύριο η αναβάθμιση της Eurobank από MSCI

Για αύριο 23 Μαΐου επισπεύδει η MSCI την αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας, αντί για τις 29 του μήνα που είχε αρχικά ανακοινωθεί, λόγω της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με την Grivalia, γεγονός που ώθησε χθες σε ράλι της τάξης του 6,05% τη μετοχή της, καταλαμβάνοντας μάλιστα το 40% του συνολικού τζίρου της αγοράς. Υπενθυμίζεται πως η MSCI είχε υπογραμμίσει τον Απρίλιο την πιθανότητα έκτακτης αναβάθμισης σε περίπτωση που το deal ολοκληρωνόταν πριν από την ημερομηνία ισχύος της καθιερωμένης αναδιάρθρωσης των δεικτών της τον Μάιο. Η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia εθεωρείτο βέβαιο από την αγορά ότι θα οδηγούσε στην αναβάθμιση της τράπεζας από την MSCI, καθώς θα αυξανόταν σημαντικά η κεφαλαιοποίησή της, με τη Wood να την τοποθετεί στα 2,9 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι εισροές στη Eurobank λόγω της επιστροφής της στους βασικούς δείκτες της MSCI θα κυμανθούν στα 77 με 142 εκατ. ευρώ.

Συνεργασία Εlpedison με Mercedes-Benz

Στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη Mercedes-Benz Ελλάς, για παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της ηλεκτροκίνησης προς τον τελικό καταναλωτή (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), προχώρησε η  Εlpedison. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η Mercedes, η οποία δίνει πλέον μεγάλο βάρος στην εισαγωγή ηλεκτροκίνητων μοντέλων στη χώρα μας, θα παρέχει στον πελάτη της ένα πλήρες πακέτο που θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση φορτιστή, έξυπνες ψηφιακές εφαρμογές, έξυπνες χρεώσεις από την Elpedison κ.λπ.

Ενδιαφέρον κατασκευαστικών για ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών

Μεγάλο προβλέπεται ότι θα είναι το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων για τη διεκδίκηση του έργου ΣΔΙΤ που προωθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για έργο διάρκειας 30 ετών, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή φοιτητικών εστιών του πανεπιστημίου, όπως επίσης την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου. Το εν λόγω έργο εγκρίθηκε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Ηδη φημολογείται πως μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να συμμετάσχουν περιλαμβάνεται η «Αβαξ», η οποία έχει υλοποιήσει κι άλλα αντίστοιχα ΣΔΙΤ στην Αττική σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Αμελητέο το όφελος των ασφαλισμένων

Σκεπτικοί παραμένουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με την πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης για τη μείωση κατά το ήμισυ της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Οι επιφυλάξεις τους εκπορεύονται από το γεγονός ότι «περίπου έναν χρόνο από τη σύσταση της επιτροπής αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων (ΗΤΑ), τα αποτελέσματα είναι πενιχρά». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το όφελος για τους ασθενείς είναι «θεωρητικό», διότι η διαδικασία για τη διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσης των νέων φαρμάκων δεν έχει ολοκληρωθεί. Εν τω μεταξύ, τονίζουν ότι είναι μικρός ο αριθμός των νέων φαρμάκων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση διαπραγμάτευσης.

Το κρίσιμο πόρισμα για την Creta Farms

Αργεί ακόμη το πόρισμα της PwC στις λογιστικές καταστάσεις της Creta Farms σχετικά με το επίμαχο δάνειο των 11,6 εκατ. ευρώ του Κ. Δομαζάκη προς την εταιρεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η εισηγμένη στο Χ.Α. κρητική αλλαντοβιομηχανία, εκτιμά ότι το τελικό πόρισμα θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει εγκαίρως τα αιτηθέντα στοιχεία από τις τράπεζες. Η διοίκηση της Creta Farms στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ο ελεγκτικός οίκος, βάσει των διαθέσιμων προσκομισθέντων στοιχείων και εξετάζοντας τα αρχεία της εταιρείας, δεν επιβεβαιώνει τους αρχικούς ισχυρισμούς του Κ. Δομαζάκη. Από την ίδια ανακοίνωση, πάντως, προκύπτει ότι ο έλεγχος παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αφενός διότι πολλά από τα στοιχεία είναι παλιά και ως εκ τούτου έχουν αρχειοθετηθεί από τις τράπεζες και αφετέρου διότι υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της αυστηρότητας του τραπεζικού πλαισίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή