Προετοιμάζεται για αμερικανικές κυρώσεις η Αγκυρα

Προετοιμάζεται για αμερικανικές κυρώσεις η Αγκυρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ έχει δώσει προθεσμία δύο εβδομάδων στον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Ρωσία για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου έκανε λόγο για «τελεσίγραφο» των ΗΠΑ και υπενθύμισε τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Τούρκου προέδρου ότι η συμφωνία δεν θα εκτροχιαστεί, τελικά, λόγω των αμερικανικών πιέσεων.

«Γενικά θεωρούμε τα τελεσίγραφα απολύτως αρνητικά και απαράδεκτα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως θεωρεί τη συμφωνία αμετάκλητη και προσέθεσε: «Ξεκινούμε από αυτή τη βάση και υλοποιούμε τη συμφωνία».

Το ρεπορτάζ του CNBC, που επικαλούνταν πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε την Αγκυρα να ακυρώσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου την αγορά των S-400, διαφορετικά η Ουάσιγκτον θα ματαιώσει την παράδοση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και θα εξοστρακίσει την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής τους. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν δεν προδιέθετε για αλλαγή πορείας. Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, στην τουρκική πρωτεύουσα, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θεωρεί τη συμφωνία για τους ρωσικούς πυραύλους «τελειωμένη υπόθεση» και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

«Τους λέμε ότι πρόκειται για μια τελειωμένη υπόθεση, αλλά αυτοί επιμένουν ότι καμία συμφωνία δεν είναι οριστική και αμετάκλητη… Η Τουρκία προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων μέσω της εφαρμογής του νόμου CAATSA», που αναφέρεται στην αντιμετώπιση αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να δώσει μια θετική νότα σε σχέση με τις συνεχιζόμενες αμερικανοτουρκικές διαβουλεύσεις για το ακανθώδες πρόβλημα, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα προσωπικής παρέμβασης του Ντόναλντ Τραμπ για την αποτροπή μιας σύγκρουσης μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. «Στις συνομιλίες μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουμε ένα πνεύμα χαλάρωσης και προσέγγισης σε ζητήματα που περιλαμβάνουν την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη (δηλαδή το κουρδικό πρόβλημα στη Συρία), τα F-35 και τους Patriot», δήλωσε ο Ακάρ.

Η Ουάσιγκτον έχει προτείνει στην Αγκυρα να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot στη θέση των S-400. Οπως δήλωσε ο Ακάρ, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να συνομιλούν σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα γύρω από διάφορες πλευρές της αμερικανικής προσφοράς – κόστος, μεταφορά τεχνολογίας, συμπαραγωγή κ.ά. Φρόντισε, ωστόσο, να αποσυνδέσει τις συζητήσεις για τους Patriot από την αγορά των S-400 και των F-35. «Δεν υπάρχει καμία ρήτρα στη συμφωνία για τα F-35 που να προβλέπει ότι θα εξοστρακιστούμε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής αν αγοράσουμε S-400», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή