Στο 1,8 δισ. δολ. οι εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία

Στο 1,8 δισ. δολ. οι εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπούμερανγκ κατά της τουρκικής οικονομίας και έμμεσα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν γίνονται οι συχνά ανορθόδοξες πολιτικές με τις οποίες έχει προσπαθήσει να ανακόψει την πτώση της τουρκικής λίρας ο Τούρκος πρόεδρος. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία προκαλώντας αιμορραγία κεφαλαίων και αφήνοντας την οικονομία της χωρίς επενδύσεις. Αποτέλεσμα είναι να παραμένει σε πτωτική πορεία το νόμισμα και να μετατρέπουν μανιωδώς τις οικονομίες τους σε ξένο νόμισμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας.

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν τις καθαρές εκροές κεφαλαίων από την αρχή του έτους να φθάνουν στο 1,8 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Σε μεγάλο βαθμό, η μαζική φυγή του ξένου κεφαλαίου οφείλεται στην παρέμβαση των Αρχών, οι οποίες πριν από περίπου δύο μήνες περιόρισαν δραματικά την πρόσβαση των επενδυτών σε δανεισμό σε τουρκικές λίρες. Μη μπορώντας να δανειστούν τουρκικές λίρες, πολλοί επενδυτές άρχισαν να πωλούν μαζικά τουρκικούς τίτλους, μετοχές και ομόλογα. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν αποσύρει οι επενδυτές συνολικά περίπου 2,5 δισ. δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες.  Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, μειώθηκαν δραματικά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και φαίνεται πως η Τράπεζα της Τουρκίας δαπάνησε σημαντικό τμήμα τους αγοράζοντας τουρκικές λίρες.

Και βέβαια η τουρκική λίρα έχει επιστρέψει σε πτωτική πορεία, και από τις αρχές Μαΐου έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία της παραμένει, έτσι, κάτω από το ψυχολογικό όριο των έξι τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο και χθες το απόγευμα κυμαινόταν στις 6,0140 λίρες προς 1 δολάριο. Από την αρχή του έτους έχει χάσει συνολικά 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Και όπως σχολιάζει ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος της Nomura International στο Λονδίνο, «το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει  αποδυναμωθεί τόσο πολύ, παρά το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, προδίδει την κλονισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών, τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων». Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρόκειται να επιβάλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων, ενώ αποκλείει προσφυγή στο ΔΝΤ. Αναγκάζεται, όμως, να επαναφέρει έναν έξτρα φόρο στις πωλήσεις συναλλάγματος και να επιβάλει καθυστέρηση στη διεκπεραίωση αγορών από ιδιώτες όταν αυτές υπερβαίνουν σε αξία τις 100.000 δολάρια. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Γουίν Θιν, αναλυτής συναλλάγματος στην Brown Brothers Harriman & Co, τόνισε πως «δεν διαφαίνεται προοπτική να αντιστραφεί η ροή των κεφαλαίων αν δεν εφαρμοσθούν πολιτικές πιο φιλικές προς την αγορά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή