Γερμανία: Ενωμένοι κατά της Ακροδεξιάς

Γερμανία: Ενωμένοι κατά της Ακροδεξιάς

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Το διακύβευμα της Κυριακής είναι το εξής: να μην αφήσουμε το Ευρωκοινοβούλιο στα χέρια αυτών που θέλουν να το καταργήσουν». Την παραίνεση αυτή απηύθυναν μέσα από τις σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Bild ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.

Στην προεκλογική τηλεμαχία που διεξήχθη στη Γερμανία ανάμεσα στους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων, το ζήτημα της περιχαράκωσης της Ακροδεξιάς ένωσε όλους τους αρχηγούς πλην του επικεφαλής της AfD Γιεργκ Μόιτεν. Ο Μόιτεν συμφώνησε με τους υπόλοιπους αρχηγούς ότι η συμπεριφορά του ομοϊδεάτη του από την Αυστρία, παραιτηθέντος αντιπροέδρου Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ήταν «απαράδεκτη», αλλά αρνήθηκε ότι μέσω του Στράχε αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της Ακροδεξιάς και υποστήριξε ότι οι πολιτικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές μόνο στην Αυστρία.

Οι Γερμανοί αρχηγοί συμφώνησαν επίσης ότι στο εξής η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι πιο αυστηρή απέναντι στις χώρες που παραβιάζουν αρχές του κράτους δικαίου παρακρατώντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση γύρω από τις ενδεδειγμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η συμπρόεδρος των Πράσινων Αναλένα Μπέρμπεκ υποστήριξε ότι η Ε.Ε. απαιτείται να επιβάλει φόρο στα καύσιμα των αεροπλάνων αλλά και συνολικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη να δημιουργηθεί περιβάλλον σταθερότητας ως προς τους κανονισμούς, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν τους σχεδιασμούς τους για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Δημοσκοπήσεις που μετρούν τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ενόψει ευρωεκλογών έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πολύ ψηλά στον κατάλογο θεμάτων που απασχολούν τους Γερμανούς ψηφοφόρους, δεύτερη μετά τη μετανάστευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επιθυμεί να ρυμουλκήσει τους Ευρωπαίους Πράσινους σε μεγάλο κεντροαριστερό συνασπισμό στην Ευρωβουλή, αν και η ηγεσία τους εξακολουθεί να διατυπώνει αμφιβολίες. «Ας κάνουν τους υπολογισμούς τους», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων, Ολλανδός Μπας Εϊκχουτ. «Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος με άλλα κόμματα, να πούμε εντάξει, ερχόμαστε μαζί σας, αρκεί να κάνετε μερικές μικρές περιθωριακές αλλαγές», πρόσθεσε.

Το άθροισμα Σοσιαλιστών και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να πέσει για πρώτη φορά κάτω από το 50%, ενώ οι σοσιαλιστές αναμένεται να μειώσουν τη διαφορά τους από το ΕΛΚ χάρη στους βουλευτές των Βρετανών Εργατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή