Νέα επίθεση εναντίον γιατρού του ΕΣΥ

Νέα επίθεση εναντίον γιατρού του ΕΣΥ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σοβαρό περιστατικό βίας εντός νοσοκομείου με θύμα γιατρό προστέθηκε χθες στη μακρά λίστα με τις επιθέσεις κατά επαγγελματιών υγείας του ΕΣΥ. Οπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των γιατρών (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τη νύχτα της 21ης προς την 22α Μαΐου, περίπου δέκα άτομα που ειδοποιήθηκαν από συνοδό ενός τραυματία εισέβαλαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας και επιτέθηκαν σε εφημερεύοντα ειδικευόμενο γιατρό.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι «εισβολείς» στοχοποίησαν τον γιατρό επειδή δεν εξυπηρέτησε άμεσα τον τραυματία. Κατά την ομοσπονδία, ο γιατρός δέχθηκε χτυπήματα με κράνος, μπουνιές και κλοτσιές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο, και σώθηκε από τη μανία των επιτιθέμενων επειδή προσήλθε η αστυνομία. Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, χρειάστηκε να γίνει άμεσα παρέμβαση από μέλη του Δ.Σ. της ένωσης που εργάζονται στο νοσοκομείο για να κινητοποιηθούν οι διοικήσεις τόσο του Κρατικού Νίκαιας όσο και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο διοικητής του Κρατικού Νίκαιας, Θύμιος Γεωργόπουλος, σε ανακοίνωσή του προσπάθησε να μειώσει τη σοβαρότητα του συμβάντος, «διευκρινίζοντας» ότι ένας επιτιθέμενος χτύπησε τον γιατρό στη μύτη με το κράνος και ότι η ομάδα των δέκα αποχώρησε πριν φθάσει η αστυνομία στο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις εναντίον του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τους εργαζομένους σε αυτά, οι καταγγελίες που λαμβάνουν για περιστατικά βιαιοπραγίας εντός των νοσοκομείων –κυρίως στα Επείγοντα τις ώρες της εφημερίας– είναι πλέον σε «ημερήσια διάταξη». Μόνο από τις αρχές του 2019 έχουν δημοσιοποιηθεί από την ΠΟΕΔΗΝ περισσότερα από δέκα σοβαρά περιστατικά σωματικής βίας σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, μεταξύ των οποίων ακόμη και τραυματισμοί με μαχαίρι. Βασικές αιτίες είναι η αύξηση της προσέλευσης στα νοσοκομεία με παράλληλη μείωση του προσωπικού, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και η πλημμελής φύλαξη των μονάδων υγείας ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης.

Η ΕΙΝΑΠ, με αφορμή το τελευταίο αυτό περιστατικό, ζητεί για άλλη μία φορά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των νοσοκομειακών γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή