H Eλλάς επιστρέφει στη ΔΟΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από απουσία 3,5 ετών η ελληνική σημαία αναμένεται να ξαναμπεί στην ολομέλεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ προτάθηκε για να μπει στο «κλαμπ» των «Αθανάτων». Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο της ΔΟΕ, στη Λωζάννη (24-26 Ιουνίου), αλλά μέχρι τώρα οι προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής γίνονται πάντα δεκτές.

Η χώρα μας δεν έχει μέλος στη ΔΟΕ από την 1η Ιανουαρίου 2016, όταν αποχώρησε λόγω ηλικίας ο Λάμπης Νικολάου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τη σύσταση της ΔΟΕ και τον Δημήτρη Βικέλα, που ήταν και πρόεδρός της (1894-1896), δεν είχε ποτέ υποσταλεί η ελληνική σημαία στη Λωζάννη. Μάλιστα, μέχρι το 2005, οι Ελληνες «Αθάνατοι» ήταν δύο.

Χθες, στη Λωζάννη συνήλθε η Εκτελεστική Επιτροπή για να συζητήσει τις προτάσεις που υπέβαλε η πριγκίπισσα Αννα της Αγγλίας, πρόεδρος της επιτροπής υποψηφιοτήτων της ΔΟΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την εισήγηση νέων μελών. Σήμερα το «κλαμπ» της ΔΟΕ έχει 95 μέλη. Ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να φτάσει είναι τα 115.

Από την επιτροπή υποψηφιοτήτων προτάθηκαν επτά άτομα ως προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος Καπράλος, και τρεις λόγω θεσμικής θέσης (σε αυτή την περίπτωση χάνουν τον τίτλο του «Αθανάτου» όταν πάψουν να κατέχουν τη θέση). Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι από Καμερούν, Κόστα Ρίκα, Λεσότο, Πράσινο Ακρωτήρι, Ινδονησία και Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ ως θεσμικοί έχουν προταθεί οι πρόεδροι των ολυμπιακών επιτροπών της Ινδίας και της Ν. Κορέας καθώς και της Ενώσεως Αφρικανικών Χωρών.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μου ότι θα εργαστώ με όλες τις δυνάμεις μου για την καλλιέργεια και τη διάδοση του ολυμπιακού ιδεώδους στην Ελλάδα. Επίσης, θα συνεχίσω τις εντατικές προσπάθειες προς όφελος των αθλητών και των αθλητριών μας, που γνωρίζω πόσο μεγάλες θυσίες κάνουν καθημερινά για να φέρουν διακρίσεις και να κάνουν υπερήφανους όλους τους Ελληνες. Θα ήταν ωραίο στο μέλλον να παρουσιάσουμε και έναν υποψήφιο Ελληνα αθλητή ή αθλήτρια που θα ψηφιστεί από τους αθλητές και να γίνει μέλος της ΔΟΕ. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου από την ΕΟΕ, ενώ συγκινήθηκα από τις ευχές των αθλητών μας τους οποίους έχω πάντα στην καρδιά μου», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, που ως πολίστας αγωνίστηκε με την Εθνική στους Ολυμπιακούς του 1980 και του 1984.

Η σημερινή συνεδρίαση στη Λωζάννη πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. «Τα 10 μέλη που προτείνονται στη Σύνοδο της ΔΟΕ έχουν διαφορετικές προελεύσεις, αλλά όλα έχουν μεγάλο πάθος και γνώση για το ολυμπιακό και το αθλητικό κίνημα, γεγονός που θα βοηθήσει την αποστολή τους και θα μας ωφελήσει», τόνισε ο παλαιός ολυμπιονίκης της ξιφασκίας.

Στη Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον προσεχή Ιούνιο δικαίωμα ψήφου έχουν οι 95 «Αθάνατοι». Ο 64χρονος Σπύρος Καπράλος θα υπηρετήσει το ολυμπιακό κίνημα μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή