Εξι ενεργοί πολίτες απαντούν στους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη

Εξι ενεργοί πολίτες απαντούν στους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, απάντησαν στο κείμενο των 64 (που πλέον προσεγγίζουν τους 7001) για το τι είναι προοδευτικό. Τους καλωσορίζουμε στον χώρο της πολιτικής μετριοπάθειας, μολονότι κρίνουμε πως πρόκειται για φιλότιμη, αλλά επιτηδευμένη προσπάθεια που στερείται ειλικρίνειας, μεταμέλειας και άρα αξιοπιστίας. Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι συμπολίτες μας έχουν πολιτική μνήμη χρυσόψαρου. Κάνουν, όμως, λάθος.

Ως υπογράφοντες, νιώσαμε την ανάγκη ανταπάντησης, και μάλιστα με σχετικές παραπομπές. Αλλωστε, στον πυρήνα της πραγματικής προοδευτικής πολιτικής βρίσκονται η συνέπεια, η αλήθεια και η ουσία.

Παρατήρηση πρώτη: Ουσία είναι το γεγονός πως το κείμενο το υπέγραψαν 64 ενεργοί πολίτες. Οχι μόνον πανεπιστημιακοί, ούτε μόνο στελέχη, ερευνητές ή ό,τι άλλο. Είναι ένα πολιτικό και όχι ένα ακαδημαϊκό κείμενο. Το να κρίνεται η έντασή του με βάση υποτιθέμενα ακαδημαϊκά πρότυπα θολώνει τα νερά. Εξάλλου, δεν τους έχουμε ξεχάσει ως έξαλλους πανεπιστημιακούς στα πάνελ της πλατείας των τότε «Αγανακτισμένων». Ηταν φυσικοί ηγέτες μιας πολιτικής περιόδου που είχε ως ιδρυτική της συνθήκη2 τον διχασμό, την τοξικότητα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Υποστήριξαν τερατώδη ψεύδη για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι απλώς επρόκειτο για αυταπάτες. Εξακολουθούν να πολιτεύονται εντός ενός πολιτικού χώρου που στοχοποιεί τους αντιπάλους του και ισοπεδώνει κάθε κανόνα πολιτικού πολιτισμού.

Παρατήρηση δεύτερη: Η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης είναι αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, της φυγής των βιομηχανιών προς την Ανατολή και της στασιμότητας των μισθών. Στην Ελλάδα όμως επιπλέον αυτών, είναι αποτέλεσμα της παραδοσιακά ασθενούς παραγωγικής βάσης, αλλά και της εξοντωτικής και συνειδητής υπερφορολόγησής της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ που τεκμηριώνουν τη μαζική μετατόπιση εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια κάτω από τις 10.000 ευρώ3, ενώ η οικονομία πλέον αναπτύσσεται. Ηδη όμως η Ευρώπη δουλεύει πάνω στις νέες τεχνολογίες, την 4η βιομηχανική επανάσταση και τη χάραξη μιας πολιτικής επαναπροσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων. Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι η καταδίωξη της παραγωγικής μεσαίας τάξης και της νόμιμης εργασίας, η παγίδευση των εισοδημάτων στη ζώνη της παραοικονομίας και η υφαρπαγή ψήφων διά των κρατικών επιδομάτων.

Παρατήρηση τρίτη: Προοδευτική πολιτική είναι η επιδίωξη της προόδου και της ανάπτυξης με οικονομική ελευθερία, θεσμούς που προστατεύουν, επιχειρηματικότητα, γνώση και ευκαιρίες. Χαιρόμαστε που οι δύο υπουργοί υιοθετούν επιτέλους τις –κατά τον «αντιμνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ– «νεοφιλελεύθερες» μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Ξέχασαν να αναφέρουν στο άρθρο τους ότι πολλές από αυτές είχαν ξεκινήσει ήδη από το πρώτο μνημόνιο. Αν επίσης έλεγαν όλη την αλήθεια, θα πληροφορούσαν τους αναγνώστες ότι η Ελλάδα υποχωρεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια στους διεθνείς δείκτες που αξιολογούν τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας4 διότι γίνονται με ημίμετρα. Μετά 9 χρόνια μνημονίων θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι δεν αρκεί απλώς να υιοθετείς τις μεταρρυθμίσεις στα λόγια. Πρέπει να φροντίζεις να τις υλοποιείς και στην πράξη.

Παρατήρηση τέταρτη: Η προοδευτική πολιτική αντιλαμβάνεται τον σύγχρονο πατριωτισμό ως αναπόσπαστο συστατικό μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής. Η συμφωνία των Πρεσπών, αν και με θετικά στοιχεία, ενορχηστρώθηκε –παρά τις μεγαλοστομίες– εν κρυπτώ, με κύριο στόχο να πλήξει τα άλλα κόμματα. Eντέλει, είναι μια συμφωνία που δεν επαρκεί για να προσδώσει προοδευτικά χαρακτηριστικά στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ούτε το σύμφωνο συμβίωσης αρκεί όταν λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές βλέπουμε επιδόματα και πρακτικές βγαλμένες από τα χειρότερα κιτάπια του πελατειακού κράτους. Για τα ευρωπαϊκά θέματα δεν ακούμε καθαρές θέσεις, ούτε καν για την ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι προοδευτική αυτή η έλλειψη καθαρότητας. Είναι φύλλο συκής που κρύβει τη γύμνια του δήθεν προοδευτισμού τους.

Παρατήρηση πέμπτη: Η χώρα ολοκλήρωσε το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και επιχειρεί πλέον προσεκτικές εξόδους στις διεθνείς αγορές. Ομως από το 2015 έως το 2018 χάθηκε μια περίοδος ευνοϊκών επιτοκίων και υψηλής ρευστότητας διεθνώς, με την Ελλάδα αποκλεισμένη από τις αγορές, ενώ ακόμη και σήμερα οι χώρες που έχουν βγει από αντίστοιχα προγράμματα τρέχουν με πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης διότι εφάρμοσαν πιο φιλοαναπτυξιακό μείγμα πολιτικής (Κύπρος 3,5%, Ιρλανδία 3% κ.ο.κ.). Το τέταρτο, άτυπο, μνημόνιο υψηλών πλεονασμάτων υποθηκεύει το μέλλον μας για πολλά χρόνια και πνίγει την εργασία και την οικονομική δραστηριότητα με υψηλότατη φορολογία. Το χρέος της Ελλάδας έχει εκτοξευθεί στο 180% του ΑΕΠ, οι τράπεζες εξακολουθούν να μη χρηματοδοτούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το κράτος υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ. Οι ρυθμοί ανάπτυξης 2% που προβλέπονται σήμερα δεν μας επιτρέπουν να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ούτε σε 20 χρόνια. Οπότε ας μην πανηγυρίζουν καλύτερα και ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Παρατήρηση έκτη: Η προοδευτική πολιτική πράγματι συνδέει την ανάπτυξη με την αναδιανομή και την κοινωνική κινητικότητα. Ομως, για να έχουμε αναδιανομή, πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη. Προηγείται η ανάπτυξη και έπεται η αναδιανομή. Διαφορετικά τρώμε τις σάρκες μας και κάνουμε αναδιανομή της μιζέριας. Στον ΣΥΡΙΖΑ καταδιώκουν την ανάπτυξη, εμποδίζοντας τις μεγάλες επενδύσεις και κάνοντας αναδιανομή πλεονασμάτων που μάζεψαν σκουπίζοντας το χρήμα από την αγορά. Δυστυχώς επί ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια διοίκηση έγινε χειρότερη, το ΕΣΠΑ χρησιμοποιείται για άλλη μία φορά υπέρ των πελατειακών σχέσεων και όχι της αλλαγής παραγωγικού υποδείγματος, ενώ όλες οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας ακυρώθηκαν (συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ, πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τράπεζα θεμάτων στα λύκεια κ.λπ.) και αντικαταστάθηκαν με ρυθμίσεις που προσφέρουν πτυχία χωρίς αξία και υπονομεύουν την κοινωνική κινητικότητα. Η πολιτική του οδηγεί κατευθείαν σε παλινδρόμηση προς τη «στρεβλή κανονικότητα» που μας οδήγησε στην κρίση και στα μνημόνια.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δύο υπουργούς. Καλώς συνεχίζουν τη συζήτηση. Αυτή όμως δεν ξεκινάει από το μηδέν. Ούτε έχουμε παρθενογένεση. Αλλωστε, οι πολίτες της προόδου γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει μέλλον χτισμένο πάνω στη λήθη για τα λάθη του παρελθόντος.

Παραπομπές:

1. https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_Ti_einai_proodeytiko_simera_4/

2. https://youtu.be/t4KOc2Ktk5M

3. https://www.forin.gr/files/14858?inline=1

4. http://www.doingbusiness.org/en/data/exploreeconomies/greece

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή