Αναθέρμανση των σχέσεων Φαναρίου – Αθήνας

Αναθέρμανση των σχέσεων Φαναρίου – Αθήνας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«To αίμα νερό δεν γίνεται». Με τη φράση αυτή χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σχολίασε την αναθέρμανση των σχέσεων με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ύστερα από μία περίοδο «χαμηλών θερμοκρασιών». «Προχωρούμε ενωμένοι και αφήνουμε πίσω το παρελθόν», ήταν η απάντηση του κ. Ιερωνύμου.

Ειδικότερα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος, κατόπιν της πρόσκλησης του κ. Ιερωνύμου, έφθασε χθες στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει σήμερα τα εγκαίνια –παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου– του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι Βοιωτίας. Η χθεσινή συνάντηση των δύο ιεραρχών ήταν σε εγκάρδιο κλίμα. Χαρακτηριστικά, ο κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως «είναι η πρώτη συνάντηση με τον Μακαριώτατο αδελφό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Αυτά είναι ανθρώπινα. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να τα υπερβαίνουμε και να συνεχίζουμε για το καλό της Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος είχε την πολύ ωραία και αδελφική πρωτοβουλία να με προσκαλέσει για τα εγκαίνια στο Δήλεσι και αυτό είναι μία ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεών μας, όπως είχα γράψει και στο απαντητικό ευχαριστήριο γράμμα όταν έλαβα την πρόσκλησή του. Είναι ανθρώπινο στη ζωή των προσώπων και των Εκκλησιών να μεσολαβούν δυσάρεστες στιγμές, αλλά προκειμένου περί της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας ότι το αίμα νερό δεν γίνεται. Ετσι θα πορευθούμε ως ομόδοξοι και ως αδελφοί. Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των Εκκλησιών μας και του λαού του Θεού». Σύμφωνα με τον κ.κ. Βαρθολομαίο συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. «Ο Μακαριώτατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για την εκτενή συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Θίξαμε και το ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα και άλλα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες μας, ενώ έγινε και μία αμοιβαία ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν αυτήν τη στιγμή το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος», είπε. Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, δήλωσε πως προσυπογράφει όλα όσα δήλωσε ο Πατριάρχης.

Από την άλλη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος κατά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον κ. Ιερώνυμο έκανε λόγο για λάθη που πληγώνουν την Εκκλησία. «Εάν κάνουμε κάποιο λάθος για έναν Προκαθήμενο, αν τον αδικήσουμε, επειδή εμείς είμεθα θνητοί, με τον θάνατό μας πεθαίνει και το λάθος. Αν κάνουμε λάθος για την Εκκλησία, επειδή είναι αθάνατη η Εκκλησία, δυστυχώς μένει και το λάθος αθάνατο. Και πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε λάθος για την Εκκλησία. Είναι αμαρτία από τον Θεό», είπε, χωρίς να κατονομάσει σε ποιους αναφέρεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή